Natuur Nabij

Natuur_Nabij.jpg

Twee films op dvd in box
Hans Rademakers

Kwetters en Spetters
ruim een half uur
speciale filmmuziek Theo van Lent

Bosbewoners
bijna drie kwartier
commentaarstem Jan Gerus

Uitgave Dagblad Trouw
€ 14,95 + € 1,95 verzendkosten

Natuur Nabij

Bosbewoners
Kwetters en spetters

Dagblad Trouw heeft twee films van de natuurfilmer Hans Rademakers op de kop weten te tikken, ze in een keurig opslagboxje gedaan en ze zijn voor een soepel prijsje via deTrouw-webwinkel te koop.

Het gaat om films van dieren, voornamelijk vogels, die vrij dicht bij de mensen leven: tuin- en bosbewoners. De titels in de box Natuur Nabij zijn: Bosbewoners en Kwetters enSpetters.

Die laatste film is geheel in eigen tuin op de Utrechtse Heuvelrug opgenomen, met een juveniele kwak als vreemde eend in de tuinvijver. Veel vogels weten zo’n vijver op waarde te schatten om er te drinken en te badderen, wat altijd leuke beelden oplevert. Op de dvd een twintigtal vogelsoorten, waaronder kuifmees, goudvink, kruisbek, ook kikkers en een eekhoorn.

De film Bosbewoners is over een periode van vier jaar opgenomen in het bos, op de hei en in het veld. Uitgebreide beelden zijn er van zwarte spechten, om prooi vechtende buizerds en (jonge) vossen.

Verder zijn o.m. te zien dassen, ijsvogel, ransuil, pestvogels, havik en unieke opnames van een baltsende nachtzwaluw. Ook andere dieren zijn gefilmd als kevers, slang, ree, zwijn.

Beide films zijn echte gezinsfilms: het gaat niet om plaatjes van zeldzame vogels of afwijkend gedrag, maar het geeft een aardige impressie van dieren in en rond het huis. Leuke films!

 

14 juli 2009