Machtig mooi!

Machtigmooi

Foto’s en tekst
David Sörensen

Uitgave
Fontaine Uitgevers 2009
120 pag’s, 39,5 x 21,5 cm, harde omslag
ISBN 978 94 6054 011 0
€ 24,95

Machtig mooi!
Ontdek de verbluffende schoonheid van de natuur om je heen

De bezieling waarmee David Sörensen de natuur beschrijft en in foto’s weergeeft, spreekt mij sterk aan. Het gaat vooral om de beleving van de natuur, om de schoonheid, om het gedrag van de planten en de dieren waarmee wij samenleven en – wonen.

Die beleving, waarbij je als het ware een beetje deel gaat uitmaken van de natuur waarin je op dat moment vertoeft, geeft een veel groter gevoel van genot en ontspanning dan het oppervlakkig bekijken van soorten en van het door de natuur ‘razen’.

Hoe leg je die stemming, dat gevoel, vast in foto’s? Een vogel is een vogel, maar met of zonder voedsel in de snavel is het al en heel verschil. Foto’s die beweging, dynamiek uitstralen, zijn plaatjes waar je langer naar kijkt, waarvan je eigen fantasie in beweging komt.

Het valt heus niet mee om de schoonheid en de enorme rijkdom aan variatie in de natuur ‘gevoelig’ vast te leggen. In Machtig mooi! staan heel wat afbeeldingen die het gevoel van ‘wat gebeurt hier’ oproepen. Het is een heel mooi fotoboek en de korte, verbindende teksten van de fotograaf stimuleren alleen maar om snel naar buiten te gaan en je in de natuur onder te dompelen.

Zelf omschrijft hij zijn boek als een grabbelton, een geniet-boek, waarbij je naar de details moet kijken, ‘dan gaat er werkelijk een wereld aan wonderen voor je open’.

Op een aantal foto’s met sterke contrasten is storende chromatische aberratie zichtbaar. Door optische onvolkomenheden bij het gebruik van vooral groothoeklenzen ontstaan op de raakvlakken van donker en licht, vaak bij tegenlicht, paarsrode en groenblauwe randjes en vlekken. De driehoornmestkever in dit boek is daar een ‘lelijk’ voorbeeld van. Met de moderne bewerkingsprogramma’s voor foto’s had dit vermeden kunnen worden.

AdG, 25 mei 2009