Genieten van het zonnestelsel

Genieten_van_het_zonnestelsel.jpg

Tekst en illustraties
Rob Walrecht

Uitgave
Rob Walrecht Productions 2009
98 pagina’s, 21 x 30 cm
ISBN 978 90 77052 21 6
€ 19,95

Genieten van het zonnestelsel
Leer het heelal te begrijpen

De trits ‘Genieten van de sterrenkunde’ is met het verschijnen van het deel over ons zonnestelsel compleet. Rob Walrecht zal een zeer tevreden man zijn, want het is echt een prachtige serie die hij heeft gemaakt.

De andere twee delen over de sterren en het heelal, alsmede de planisferen voor een nauwkeurige herkenning van sterren en sterrenbeelden, zijn eerder in Vogeldagboek besproken.

Genieten van het zonnestelsel gaat uiteraard over ‘onze’ zon en de planeten en manen die daaromheen draaien. Persoonlijk vind ik dit het boeiendste deel: artikelen over maan en Mars en Venus zijn nu eenmaal beter te bevatten dan verhalen over de verre en onbegrijpelijke sterrenhemel en het mysterieuze, oneindige heelal.

Net als de andere delen bevat dit boek heel veel informatie. Walrecht heeft zich als doel gesteld vooral de jeugd te bereiken door een eenvoudige schrijfstijl. Dat is niet makkelijk met een onderwerp dat veel moeilijke begrippen bevat. Maar hij heeft het echt heel netjes voor elkaar gekregen. Als volwassene en niet-deskundige spreekt deze schrijfwijze mij ook aan want alles is goed te volgen. Ook in dit deel staan enkele honderden prachtige illustraties.

De kennis op het gebied van zon, maan en sterren is de afgelopen decennia in een stroomversnelling geraakt. Veel nieuwe ontdekkingen, close-upfoto’s via satellieten die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden. Walrecht heeft actueel materiaal tot en met 2008 in zijn boek verwerkt; hij voorspelt dat zijn boeken spoedig gaan achterlopen bij nieuwe gegevens. We mogen erop vertrouwen dat hij die ontdekkingen keurig in de herdrukken zal verwerken.

16 april 2009