Cévennes and Grands Causses – France

 Cevennes_Grandscausses

Tekst
Dirk Hilbers
m.m.v. Paul Knapp, Suzie Coulton
en Albert Vliegenthart

Illustraties
Horst Wolter

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2009
i.s.m. Crossbill Guides Foundation
254 pagina’s, 15 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 279 6
€ 25,95

Crossbill Guides
Cévennes
and Grands Causses – France


Over de serie Crossbill Guides valt veel lovends te vertellen – en dat is in Vogeldagboek de afgelopen jaren al diverse malen gedaan als er een nieuw deel verscheen.

Alle acht delen (er zijn er nog meer in voorbereiding o.a. over de Wadden) hebben als opzet om een internationaal bekend natuurgebied te bespreken, wat voor landschappen, flora en fauna je er kan aantreffen en er zijn uitgewerkte routes voor autotochten en wandelingen; in de Cévennes resp. zes en dertien. Alles heel uitgebreid met beschrijvingen van de (bijzondere) planten en dieren langs die routes.

De nieuwste gids, meteen de dikste, gaat over de bijzonder natuurrijke gebieden Cévennes en Grands Causses, in het zuidelijk deel van het Massif Central in Frankrijk. Iedereen die wel eens in die streken is geweest zal onder de indruk zijn gekomen van het indrukwekkende, sterk afwisselende landschap, ‘een hemel voor natuuronderzoekers’ volgens het boek.

De hoeveelheid planten en insecten is daar buitengewoon groot. Zo zijn er circa zestig orchideeën te vinden. Behalve de beschrijvingen is er ook een handige tabel waar en welke soorten orchidee je in welke maanden kan vinden. Vogels zijn nu eenmaal wat moeilijker op vaste plekken te vinden, daarvoor is een beschrijvende inventarisatie gemaakt waar je de grootste trefkans hebt.

Om van al dit moois zo goed mogelijk te kunnen genieten en zo veel mogelijk te zien te krijgen, zijn de Crossbill-gidsen vrijwel onmisbaar geworden bij de voorbereidingen voor een geslaagde natuurreis en als naslagwerk voor onderweg. De serie is Engelstalig.

19 mei 2009