De eendenman

De_eendenman.jpg

Auteur
Kees Moeliker

Nieuw Amsterdam Uitgevers 2009
206 pagina’s, 12,5 x 20 cm
ISBN 978 90 468 0479 7
€ 14,95

De eendenman
Over homoseksuele necrofilie en ander opmerkelijk diergedrag

De dodelijke vlucht van de woerd en het urenlange misbruik dat een andere mannetjeseend daarna van hem maakte, was wereldnieuws. Getuige van dit bizarre gedrag was conservator Kees Moeliker van het Natuurhistorische Museum Rotterdam. Met droogkloterige wellust heeft hij het verhaal over deze homoseksuele dodenseks opgeschreven, en vele malen verteld.

Aannemende dat zijn verteltrant niet verschilt van zijn schrijfstijl zullen zijn toehoorders regelmatig in de lach schieten bij zijn woordwendingen; dat overkwam mij althans. Het onderwerp seks leent zich hier natuurlijk ook toe, het wordt evenwel nergens in dit boek platvloers. Zijn wetenschappelijke beschrijving van dit eerste gedocumenteerde geval van homoseksuele necrofilie bezorgde hem zelfs de Ig Nobelprize. Plus de koosnaam Eendenman.

Mij verraste in dit boek vooral de uitleg over en de voorbeelden van de paringsdrift van dieren. “Dieren paren in veel gevallen met bijna alles wat op hun weg komt, mits ze in de juiste stemming zijn.” Een eland die acht uur probeerde te paren met een bizonbeeld. Vogels die bierflesjes, graspollen, melkflessen en verse lijken bestijgen, “het zijn allemaal evolutionaire vallen waar opgewonden mannetjes – met open ogen en opgeheven geslachtsorgaan – in trappen”.

Overigens heeft slechts drie procent van de vogelsoorten een penis. Dat zijn voornamelijk eenden (stekelstaarten staan erom bekend; de Argentijnse stekelstaart komt uitgerold tot 42,5 cm), ook zwanen, ganzen, struisvogelachtigen en sommige hoenders. Bij eenden wordt zo voorkomen dat sperma in het water teloorgaat. Bij alle andere vogelsoorten worden de cloaca’s tegen elkaar gewreven. Zoals bij huismussen, die dat tijdens het broedseizoen zo’n twintig keer per uur doen. Mussenkloten zijn in deze periode vele malen groter dan anders.

Zo heeft Moeliker een heleboel bizar (seksueel) gedrag van dieren in dit boek verzameld. Zelf gedraagt hij zich ook bizar: wie roept nu de mensheid op om schaamluizen in te leveren? Inderdaad, deze vreemde vogel. Maar hij weet zijn afwijking bijzonder goed te verkopen en hij heeft er internationaal faam mee verworven; en dus voor zijn museum. Dat alles staat in dit schaamteloze, kolderieke, serieuze, lezenswaardige grotemensenboek.

2 maart 2009