De wijsheid van vogels

De wijsheid van vogels

Een geïllustreerde geschiedenis van de ornithologie

Auteur

Tim Birkhead

Vertaling

Ed’ Korlaar en Joop Hart

Uitgave

De Bezige Bij

2008, 438 pagina’s,

23 x 18 cm, harde omslag

ISBN 978 90 234 3604 1

Prijs: € 39,90

Oorspronkelijke titel:

The wisdom of birds

Bloomsbury 2008

De_wijsheid_van_vogels

BESPREKING

Het is moeilijk te geloven dat pas ruim honderd jaar geleden ontdekt werd dat vogels territoria hebben en waarom vogels zingen. Ook kunnen wij ons bijna niet voorstellen dat lange tijd werd geloofd dat zwaluwen in de herfst niet wegtrekken, maar zich onder water in de modder verbergen tot het weer voorjaar is.

Ook vandaag weten we nog lang niet alles over de vogelwereld. Heel langzaam ontdekt de wetenschap steeds meer over vogels en hun manier van leven. Daarbij werden en worden ook regelmatig verkeerde conclusies aan bevindingen verbonden, die pas na veel aanvullend onderzoek vervangen worden door betere theorieën. De ornithologie verschilt daarin niet van andere wetenschappen.

Tim Birkhead, hoogleraar diergedrag aan de universiteit van Sheffield en een van de belangrijkste ornithologen van onze tijd, beschrijft op een heldere manier de geschiedenis van de vogelkunde. Veel hedendaagse theorieën over aspecten van het vogelleven blijken al lang voordat zij konden worden bewezen te zijn voorvoeld door grote vogeldeskundigen, die hun tijd daarmee ver vooruit waren.

Birkhead noemt als invloedrijkste ornitholoog aller tijden John Ray, geboren in 1627 in Engeland. Birkhead laat zien hoe knap Ray, tegen de gangbare opvattingen in, de grondlegger is van allerlei wetenschappelijke gedachten over het leven van vogels.

Men zou kunnen denken dat een boek over de geschiedenis van vogelkunde saai is. Het tegendeel is waar. Vooral door de vele anekdotes over ruziënde ornithologen, de grappige beschrijvingen van allerlei onderzoeken en de grote hoeveelheid interessante vogelwetenswaardigheden is dit een heerlijk leesboek. De prachtige illustraties, vaak afkomstig uit de in het boek beschreven klassieke werken over vogels, dragen ook zeker bij aan het leesplezier.

Het is leuk om te lezen dat vogelaars (de niet-wetenschappelijke collega’s van de ornithologen, waar de echte wetenschappers nogal eens op neerkeken (neerkijken?)) door geduldig observeren vaak wezenlijke bijdragen aan de vogelkunde hebben geleverd.

Een echte liefhebber, die veel tijd en energie in zijn vogelhobby steekt en daarbij niet volstaat met het scoren van zoveel mogelijk soorten, maar echt observeert, moet ook heden ten dage nog in staat worden geacht baanbrekende nieuwe inzichten over vogelgedrag te kunnen bieden.

SAMENVATTING

Een interessant boek over de geschiedenis van de ornithologie. Dit populair-wetenschappelijke boek biedt een helder inzicht in de ontwikkeling van allerlei theorieën over het leven van vogels.

Ronald Klingers, 1 januari 2009