Aug05_19

Vrijdag 19 augustus 2005 – Hoppen in de Gers (15)

De meeste Franse beestjes waren snel te determineren, met sommige ben ik wekenlang bezig geweest. Zoals bijvoorbeeld de rode wants hieronder, die op de aardwants Lygaeus equestris lijkt. Zelfs Nederlandse deskundigen bevestigden dat.

Ik voelde toch dat er een paar dingetjes niet klopten en ben op zoek gegaan op Franse, Italiaanse en Spaanse sites. Heb diverse Fransen aangeschreven maar die kwamen er ook niet uit! Uiteindelijk kwam ik bij een Oostenrijkse prof terecht en die wist de wants met zekerheid te determineren.

Spilostethuspandurus190605B

Dit is de, overigens fraaie, wants die zo veel problemen opleverde: Spilostethus pandurus – Soldier Bug.

Spilostethuspandurus190605

Het is best leuk om in het Frans, Duits en uiteraard Engels voor Sherlock Holmes te spelen, alleen kan het enorm tijdrovend zijn. (Toen ik vanavond op internet nog eens naar deze wants zocht, zag ik een van mijn foto’s die ik voor determinatie naar Frankrijk had gestuurd, al op een Franse website staan nu de naam bekend is…. Met mijn naam, dus vooruit maar.)

Oxythyreafunesta190605A

Als je het eenmaal weet, is het niet zo moeilijk meer, maar ook dit veel voorkomend kevertje Oxythyrea funesta heeft me heel wat zoekwerk opgeleverd.

Oxythyreafunesta060605

Mylabris_variabilis120605

Dit is een oliekever, Mylabris variabilis (Blister Beetle), ook een soort waarvan ik geen Nederlandse naam heb kunnen vinden.

Cernuella_cespitum060605

Als dit slakje inderdaad een onvolgroeid exemplaar is van Cernuella cespitum, dan bestaat er een Nederlandse naam voor: grote duinslak. Maar vanaf de foto’s konden de deskundigen de slak niet met zekerheid determineren. Het zou ook een Cernuella neglecta, Cernuella aginnica, een Candidula-soort of Helicella itala kunnen zijn. In elk geval waren het leuke kleine slakjes, net als alle andere foto’s op deze pagina gemaakt in onze vakantietuin.

Cernuella_cespitum060605A

Nephrotoma_appendiculata100605

En ten slotte een vlieg die een algemene Nederlandse naam heeft: langpootmug, een van de vele soorten. Het is een vrouwtje Nephrotoma appendiculata (female). Ook naar dit insect ben ik erg lang op zoek geweest, zelfs via een in vliegen en muggen gespecialiseerd forum. Nul reacties, lastig dus. Uiteindelijk via een Fransman gevonden, hoewel het insect ook in ons land voorkomt.

Nephrotoma_appendiculata100605A

(wordt vervolgd)