Aug05_17

Woensdag 17 augustus 2005 – Klop klop

Mijn computer staat op een zwaar houten bureau. Volgens de beschrijving van meubelfabriek Fristho uit Franeker ‘in voorname schoonheid’ ontworpen door een internationaal bekende architect. Misschien wel een eeuw geleden. Degelijk houtwerk en daarop heb ik vandaag extra stevig ‘afgeklopt’ na de computercrash van zaterdag.

Al met al is het uiterst vervelend als je afhankelijk bent van een computer, in dit geval voor Vogeldagboek, en op een zonnige zomermiddag alles zwart wordt. In de namiddag was vandaag het gestoorde moederbord hersteld. Intussen ga ik mijn notebook, dat ik als reserve gebruik, ook gereed laten maken voor adsl.

Vandaag niet gevogeld maar gefietst tussen Starrevaart en Wassenaar. Verrekijker niet een keer gebruikt, de vogels houden rust. Even schrok ik op van een oorverdovend getwinkeleer langs het duinfietspad bij de Meijendel, maar daar waren ongetwijfeld vogelvangers met lokgeluiden bezig. Het nut van het lukraak vangen en ringen van vogels blijft moeizame resultaten opleveren, las ik in Sovon Nieuws van juli.

Dinsdag in Lentevreugd geweest. ‘k Had beter mijn telescoop (zware belasting) thuis kunnen laten want er waren nauwelijks vogels. Twee groenpootruiters, wat kneuen, duiven, kraaien en nijlganzen. Maar wát een vlinders! Honderden, waarschijnlijk duizenden witjes, vooral kleine koolwitjes. Talloze (Icarus)blauwtjes en hooibeestjes, grote aantallen roodgekleurde libellen. Verder nog wel andere soorten, maar de verscheidenheid was toch beperkt (op de openbare paden).

Hooibeestje160805A

Hooibeestje (Coenonympha pamphilus – Small Heath).

Watersnuffel160805

Man watersnuffel (Enallagma cyathigerum – Common Blue Damselfly; male).

Staartmees150805A

Staartmees150805B

Staartmezen (Aegithalos caudatus – Long-tailed Tit) langs de Meeslouwerplas, met een heel licht exemplaar ertussen.

Staartmees150805C

Het pad aan de westkant van de Meeslouwerplas is weer opengesteld. Daar krioelde het maandag van de mezen, vooral (jonge) pimpelmezen en koolmezen, en een groep van circa dertig staartmezen. Verdere waarnemingen o.m. 12 lepelaars, 1 heilige ibis, 1 kanoet (lichte kleurzweem op borst), 17 zwarte ruiters, 3 zomertalingen, 4 grutto’s en 3 kemphanen.

Dinsdagavond bij De Wilck o.a. zo’n zevenhonderd wulpen en een purperreiger.

*****

Bedankt voor alle hulp bij het zoeken naar het Spinnenboek van Michael Roberts (en Aart Noordam). Inmiddels heb ik een nog ‘vers’ exemplaar kunnen bemachtigen.