Polders!

Polders!

Gedicht Nederland

 

Auteurs

Adriaan Geuze en Fred Feddes

Eindredactie

Els Brinkman

Projectleiding

Nous Faes

Uitgave

NAi Uitgevers 2005

400 pagina’s, 25 x 30,5 cm, harde omslag

ISBN 90 5662 444 x

Prijs

€ 42,50

Polders BESPREKING

Met een creativiteit die net zo eindeloos is als de vergezichten in onze polders, is ter gelegenheid van de tweede Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam een fenomenaal lees- en kijkboekwerk samengesteld over de Nederlandse polders en alles wat daarmee samenhangt.

De pil met honderden foto’s en illustraties heeft als ondertitel ‘Gedicht Nederland’. Een dubbelzinnige subtitel. Inderdaad is een goed evenwicht gevonden tussen poëzie (tal van gedichten) en proza. De afbeeldingen van veel (bekende) schilderijen versterken de ‘romantische’ invalshoek.

Wat kan je als lezer van dit boek verwachten? Vanzelfsprekend inzicht in het ontstaan van polders, het beheer, het poldermodel (samenwerking tussen alle betrokkene partijen), de (overstromings)problemen, data, poldernamen, een (losse) kaart van alle nu nog bestaande 3891 polders. Kortom, het hele polderland is volledig in beeld gebracht.

Overigens vond ik het interessant om te lezen dat de ‘Lage Landen’ voor de inpoldering zo hoog lagen dat de zee er nauwelijks vat op had. Door ontwatering en inklinking ligt een groot deel van Holland nu vele meters beneden de zeespiegel. Elk jaar ondervinden we (steeds vaker) de nadelige gevolgen van het ontrukken van natte gedeeltes van ons land aan de natuur.

Tal van polders worden beschreven, met veel anekdotes. Al zijn Cruijff en Mata Hari en andere BN’ers er ‘creatief’ met de haren bijgesleept. Maar al met al bevat Polders! een vloed aan interessante, boeiende, wetenswaardige en kunstzinnige informatie waar je je heel veel uren in kunt verliezen.

SAMENVATTING

Een veelzijdig en ‘oneindig’ boek over de drooglegging van de Lage Landen, de geschiedenis van onze polders met tal van anekdotes, kaarten, foto’s, schilderijen en gedichten. Een harmonie in boekvorm tussen kunst en cultuur om volop van te genieten.

30 juli 2005