Feb05_18

Vrijdag 18 februari 2005 – De laatste kleintjes?

Op de Starrevaart, waar de de hut niet meer toegankelijk is nu de werkzaamheden zijn begonnen, sliepen gisteren nog zo’n zeventig kleine zwanen. Maar in de polders ten westen en ten (noord)oosten van Benthuizen zie ik er nagenoeg geen meer. Vanmorgen nog 4 in de Drooggemaakte Grote Polder Stompwijk, een paartje met twee jonge vogels waarvan het wit al flink door het grijsbruin heen gaat schemeren.

Kleinezwanen180205

Drie van de vier kleine zwanen (Cygnus bewickii – Bewick’s Swan, juvenile at the left) met links een jonge vogel vanmorgen bij Stompwijk.

Ook bijna geen ganzen meer. De Lagenwaardse Polder, de Geerpolder en de Gelderwoudse Polder, vaak goed voor flink wat ganzen, waren ‘leeg’. Kol-, brand- en rietganzen zijn weg, denk ik. De twee sneeuwganzen heb ik al een tijdje niet gezien, ook de grote groepen Canadese ganzen zie je niet meer. Ze ‘verstoppen’ zich op hun broedplaatsen.

Grauwe ganzen zijn er nog zat, hoewel ze minder opvallen nu ze, bijvoorbeeld op de Starrevaart, naar geschikte nestlokaties zoeken in het riet. Het is een grappig gezicht: als je er langs wandelt, kijken ze je verontwaardigd aan alsof je ongevraagd hun slaapkamer binnenwandelt…. Vergeten te melden: dinsdag 1 patrijs in het Bentwoud.

Futen180205

Links en rechts zijn meerkoeten en futen met nestbouw begonnen, zoals dit baltsende en later parende paartje futen (Podiceps cristatus – Great Crested Grebe) in de Zuidbuurt.

Futen180205A