Jan05_24

Maandag 24 januari 2005 – Velduilen weg uit Bentwoud

Wat ik vorige week nog vragend uitsprak, durf ik nu definitief te zeggen: er zijn geen velduilen meer in het Bentwoud. Vanmiddag twee uur gepost en toen het donker werd met nog een vogelaar door het rustgebied gewandeld: noppes. Ook vorige week maandag en dinsdag was er geen uil meer gezien, de dagen daarna ben ik niet geweest en heb ik ook geen meldingen ontvangen. En vandaag weer niets. De uilen dansen niet meer.

Het lijkt me dat ze behoorlijk vroeg zijn vertrokken. Muizen zijn er nog zat, vanmiddag zag ik een tiental blauwe reigers en een handvol torenvalken nog diverse muizen verschalken. Op internet heb ik gespeurd naar gegevens over vogeltrek, maar velduilen staan daar niet bij.

Elders uit het land heb ik wel waarnemingen van velduilen ontvangen. Kennelijk vinden ze het Bentwoud niet geschikt meer. De enige verklaring die ik (op bewuste verstoring na) kan verzinnen, is dat het gebied te nat is. Ook in het rustgebied zogen mijn laarzen zich vanmiddag vast in de drassige klei.

Geen velduilen, maar eindelijk heb ik wel het vrouwtje smelleken gezien dat hier al geruime tijd rondzwerft. Ze zat in een lage struik. Juist op het moment dat ik haar wilde fotograferen, vloog ze op de karakteristieke manier weg: snelle vleugelslag en laag over de grond.

Kolganzen240105

Kolganzen (Anser albifrons – Greater White-fronted Goose) boven de Starrevaart.

Turkstetortel230105

Turkse tortel (Streptopelia decaocto – Eurasian Collared Dove) in de tuin.

Ze joeg nog wat vogels op, volgde die even de lucht in, zette haar lage reis voort om achter de Noorddijk te verdwijnen. Die jachtvlucht laag over de grond, telkens even wegduikend in de slootjes, geldt ook voor sperwers, vanmiddag joeg er een door het Bentwoud. Daar verder o.m. zo’n 150 kramsvogels, een zestigtal holenduiven, wat veldleeuweriken en graspiepers. Een watersnip vloog op uit een slootkant.

Vanmorgen was ik ook op stap geweest. In de Oostbroekpolder 9 (8+1) kleine zwanen, in de Grote Polder Zoeterwoude 95 (82+13). Ook bij Stompwijk zat een mooie groep kleintjes, maar die ben ik niet wezen tellen vanwege de besneeuwde weg. Op de Starrevaart o.a. 1 geoorde fuut, 212 overvliegende kolganzen, 14 (9+5) rosse stekelstaarten, 4 (2+2) brilduikers, 1 vrouw nonnetje, 2 bonte strandlopers, 540 wulpen, 8 zwarte ruiters en 8 graspiepers. In De Wilck 2 buizerds en 1 jagende sperwer.