Mrt04_18

Donderdag 18 maart 2004 – Lawaaimakers

Tussen mist en buien door vanmorgen nog wat gevogeld. De kokmeeuwen hebben op de Starrevaart massaal het schelpeneilandje bezet en in hun gevecht om een leuk plekje maken die vogels een kabaal! Oorverdovend. Zouden kokmeeuwen ook wel eens een buurvrouw het hof maken en daardoor een krijsende buurman op hun dak krijgen? Ook de grauwe ganzen waren bij de hut volop aan het ruziën, kortom, het was een herrie van jewelste.

Tafeleend180304

Man tafeleend (Aythya ferina – Pochard; male) in de regen.

Een paar keer kwamen kluten kijken of er voor hen nog plaats was op het eilandje, maar ze landden niet. Er waren vanmorgen al 35 kluten op de vogelplas. Om kwart voor 11 heb ik de grutto’s geteld, daarna ben ik voor de buien gevlucht, er zaten er toen 640 maar er vlogen er nog steeds binnen. Tussen de grutto’s 7 kemphanen waarvan een man al met een heel witte kraag, 11 bonte strandlopers en 1 watersnip! Daarvan zullen er binnenkort wel meer volgen.

Waterhoen180304

Waterhoentje (Gallinula chloropus – Common Moorhen) pikt wat aangroei van de balken die in de plas liggen.

Grauwegans180304A

De meeste vogels kiezen verstandig een broedplek op een verborgen plaats, deze grauwe gans (Anser anser – Greylag Goose) zit volop in het zicht te broeden bij de parkeerplaats.

Grauwegans180304

Nog wat waarnemingen: 42 bergeenden met daartussen de onafscheidelijke vrouw grote zaagbek (ook een vrouw grote zager in De Wilck), 14 rosse stekelstaarten (10 man + 4 vrouw), 14 brilduikers (8+6), 1 zwarte ruiter, 5 rietgorzen, de Hamble-Pointscholekster en in het plasje bij de parkeerplaats een dodaars die zich doodstil hield onder een struik.