Jun03_03

Dinsdag 3 juni 2003 – De Libellenvallei

Ken je de Libellenvallei? Ik was er met gezin al wel eens langsgelopen onderweg van Boerderij Meijendel naar het strand. Een prachtig stukje duingebied met een flink duinmeer, wat moerasachtige stukjes en struikgewas, geen hoge bomen. Vandaag was ik er in volle uitrusting, met verrekijker, telescoop en fototoestel, op uitnodiging van Ad Tates die in dat kleine paradijs de vogels inventariseert en precies de plekjes van nachtegaal, bosrietzanger, blauwborst en andere duinbewoners weet, en ook orchideeën en andere planten exact weet te staan.

Bij het parkeren vloog een groene specht voor me langs, een goed voorteken. En inderdaad, er was heel veel te zien, genieten geblazen dus, niet alleen vogels maar vooral ook planten, insecten als libellen en vlinders. Er vlogen nog te weinig libellen om boomvalken te lokken, al kwam er wel een even poolshoogte nemen. Visdiefjes die langs de kust vissen vingen en daarmee naar het binnenland vlogen, waar helemaal naartoe? Een visdief werd door een meeuw, het leek een juveniele kleine mantelmeeuw die bijna drie keer zo groot was, achtervolgd, maar de sierlijke stern wist te ontsnappen.

Het meest opmerkelijk vond ik wel het aanpassingsvermogen van stormmeeuwen. Op de grond broeden is er niet meer bij sinds vossen de macht in handen hebben, drie paartjes zaten bovenin meidoorns te broeden! Ongetwijfeld hebben anderen dit al eens gezien, maar ik vond het een uiterst curieus gezicht: broedende meeuwen in een boom!

Nachtegaal030603

Nachtegalen (Luscinia megarhynchos) hoor je overal prachtig zingen, zien doe je ze zelden. Deze vogel liet zich op grote afstand even bewonderen, dus snel een foto gemaakt.

Grasmus030603A

Het vrolijk krassende riedeltje van grasmussen (Sylvia communis) hoor je overal.

Zeemelkdistel030603

Ook zeemelkdistel (Sonchus maritimus) komt veel voor in de duinen. Het is een plant op een lange steel met distelachtige bladeren.

Walstrobremraap030603A

Een merkwaardige plant is walstrobremraap (Orobanche caryophyllacea), behorend tot de uitgebreide bremraapfamilie, er komen enkele van deze planten in ons land voor. De planten hebben geen bladgroen, ze verbinden zich onder de grond met andere planten en van die waardplanten onttrekken ze water en voedsel. Een echte parasiet dus.

Akkerhoornbloem030603

Akkerhoornbloemen (Cerastium arvense) flikkeren als witte sterretjes tussen de duinbegroeiing, ze zijn zeer talrijk.

Vleeskleurigeorchis030603

Rietorchis030603C

Zeldzamer zijn de orchideeën. In het hart van de Libellenvallei, waar een wandelpad doorheen voert, staan ze op het ogenblik volop in bloei, vooral de vleeskleurige orchissen (Dactylorhiza incarnata, above) op de foto boven met paarse bloemen (er staan ook vleeskleurige bloemen) als de rietorchissen, op de foto de vorm met ongevlekte bladeren (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa).

Viervlek_m030603

Viervlekken (Libellula quadrimaculata, male) zijn mooie, grote, bruine libellen. Het is de enige libellensoort met vlekken bij de knoop, dat is in het midden van de vleugel. Hun naam danken ze dan ook aan de vier vlekken per vleugelpaar. Dit is een mannetje: een smal achterlijf waaruit de achterlijfaanhangsels iets uiteenwijken.

Sintjacobsvlinder030603

Sint-jacobsvlinders (Tyria jacobaeae) zijn prachtige rood met zwarte nachtvlinders die ook overdag vliegen.