Jun03_Gard&Sologne8

Juni 2003 – Gard&Sologne 8

Een week voor we met vakantie gingen, zag ik in mijn lies een klein bruin vlekje. Niet serieus naar gekeken, een ‘moedervlek’ of een bloeduitstortinkje, dacht ik. Het werd wel wat groter en blauwer, nu en dan voelde ik een steek, en daarom deed ik er een jodiumgaasje met een pleister overheen. Het zag er wel raar uit, even overwogen om naar de dokter te gaan, daar was ik een paar dagen eerder nog geweest, dus maar niet.

In Frankrijk groeide de ‘bloeduitstorting’, werd grijsblauw en ging gedeeltelijk los zitten. Dus dacht ik, nog steeds ontzettend argeloos, dat de ‘wond’ bijna genezen was en dat het korstje er weldra zou afvallen. Dat gebeurde ook toen ik na een week vakantie m’n zwembroek uittrok en het geval op de grond viel. Bijna meteen zagen we ook pootjes….. Kortom, ik had twee weken lang met een teek op m’n lijf gelopen zonder dat ik ze had herkend. Het was inderdaad een vrouwtje, zo vertelde de Franse arts me die me een penicillinekuur voorschreef en penicillinezalf gaf, die zijn veel groter dan mannetjes.

Teek100603A

Teken (Ixodes ricinus – Tick) zijn heel kleine spinachtige beestjes (1 à 2 mm, vrouwtje iets groter dan mannetje) die zich vastklampen aan ‘gastheren’ om bloed op te zuigen. Dan kunnen ze wel een cm groot zijn, zoals ‘mijn’ teek op de foto. Ik heb haar de vrijheid gegeven, het was tenslotte een bloedverwant….

Voor iemand die altijd in de natuur scharrelt, wel ‘een beetje dom’ dat ik de teek, een tique zeggen de Fransen, niet herkende. En ze komen best veel voor, zo las ik op internet toen ik me er wat in verdiepte. Je moet teken zo snel mogelijk verwijderen omdat je anders kans loopt de gevaarlijke Lymeziekte te krijgen.

Teek_manTeek_vr

Dit zijn foto’s van een man (zwart) en vrouw (rood en zwart) teek, voordat ze mens en dier bespringen en zich volzuigen. De foto’s zijn gemaakt door Hans Arentsen©. Wie van een mooie tuinsafari houdt, moet eens kijken op de site http://www.gardensafari.net/.

Lees ook “Nogmaals: pas op voor tekenbeten!”