Het grote kippenboek

Auteur
Evelien de Vlieger

Illustraties
Jan Hamstra

Uitgave
Lannoo Uitgeverij 2024
78 pagina’s, 28 x 38cm, harde omslag
ISBN 978 94 014 8536 4
€ 27,99

Leeftijd
Vanaf ca. 8 jaar

Het grote kippenboek

Een boek over kippen, past dat wel in het Vogeldagboek? Daarin gaat het toch altijd over ‘wilde’ dieren en niet over gedomesticeerde? De laatste term wordt in dit jeugdboek overigens uitgelegd. Het boek begint met de afstamming van kippen. Het is niet verwonderlijk dat het dan over dinosaurussen gaat. Vervolgens komen de wilde verwanten van kippen aan bod. Fazanten, kalkoenen, kwartels etc. krijgen een korte beschrijving en een prachtige illustratie.

Tamme kippen kwamen niet zo maar overal voor. We lezen over de geschiedenis van hun verspreiding vanuit het Verre Oosten naar de rest van de wereld. Op een flink aantal bladzijden vind je van alles over de anatomie van een kip. Zowel over het uiterlijk als over het innerlijk kom je een heleboel te weten. Wat het uiterlijk betreft: over twee bladzijden verdeeld zijn veren getekend met specifieke kenmerken. Je ziet en leest bijvoorbeeld het verschil tussen een ‘dubbelgezoomde’ en een ‘gepelde’ veer. Het woord ‘veer’ wordt regelmatig ook ‘pluim’ genoemd. Daarin herkennen we de Vlaamse afkomst van de schrijfster.

Een beschrijving van het ei en de bevruchting kan uiteraard niet achterwege blijven. In het hoofdstuk ‘Eitjes’ komen ook andere dan kippeneieren aan bod. Hoe test je of een ei vers is? Daarvoor is een eenvoudige truc, waarmee je je voordeel kunt doen.

Als je zelf kippen wil gaan houden en ze een kipwaardig leven wil geven, is de informatie in het hoofdstuk ‘Hokjesdenken’ nuttig. Welk gaas je moet gebruiken, hoe je ze voorziet van vers drinkwater en voedsel, hoe je het hok schoonhoudt en nog veel meer waardoor de kippen het naar hun zin hebben bij jou.

Dan krijg je pagina 54 voor je neus en dat is bijzonder confronterend. Eerst zag je alleen maar blije kippen en daarna plotseling op zo’n grote pagina van 28 bij 38 cm een bladzijde vol opeengestapelde hoenders. Het is niet verwonderlijk dat de illustratie hoort bij het hoofdstuk over leg- en vleeskippen. De tekst is heel feitelijk en daardoor juist zo indringend. Het zet je aan om alleen nog biologische kipproducten te kopen, ook al valt op de keurmerken best wat af te dingen.

Kippen komen vaak voor in spreekwoorden en gezegden. Een kip en een haan kakelen ze uit over twee pagina’s. Kippen hebben in veel religies een bepaalde rol. De oerkip is gebruikt om vele rassen uit te kweken, de een mooier dan de ander, soms zelfs wanstaltig.

Zo staan er vele ‘verrassingen’ in het boek. Niet alleen door de tekst, maar zeker ook door de illustraties. Ze zijn werkelijk prachtig. In een apart kadertje wordt uitgelegd hoe Jan Hamstra de tekeningen, of beter gezegd de ingekleurde linoleumsneden, gemaakt heeft. Dat moet een monnikenwerk geweest zijn.

Past ‘Het grote kippenboek’ in het Vogeldagboek? Ik vind van wel, want die tamme kip heeft zo veel connecties met wilde kippen dat je door dit boek alleen maar meer respect krijgt voor de natuur. Kinderen hebben een schitterend lees- kijkboek in handen en ook als volwassene beleef je veel plezier aan deze uitgave.

Ko Katsman, 26 maart 2024