Uit je kruin!

Uit_je_kruin

Auteur
Jeanette Boogmans

Foto’s
Jeanette Boogmans en anderen

Uitgave
Zebrarups Natuureducatie 2018
met steun van Ulebelt
128 pagina’s 13 x 21 cm
ISBN 978 90 90311 60 9
€ 14,50

Uit je kruin!
natuurbeleving met en rond bomen

Het handzame boekje beschrijft een aantal activiteiten met bomen gedurende een jaar. Voor elke week een. De eerste week voor kinderen van 4 – 6, de tweede week van 6 – 10 en de derde week voor 16 jaar en ouder. De groep van 11 – 15 jaar wordt niets geboden, want volgens de schrijfster is het haar ervaring dat “hun gierende hormonen averechts werken op hun interesse in de natuur. Scouting en survival zijn prima geschikt voor deze leeftijdsgroep”.

Over twee bladzijden verdeeld wordt een activiteit toegelicht in gekleurde tekstblokken. Een geel blok beschrijft de activiteit, een bruin blok bevat achtergrondinformatie, een oranje blok een gek weetje en een paars blok informatie over leeftijd, tijdsduur, aantal deelnemers en seizoen.

In een groen blok is een gedicht of een lied opgenomen, maar bij sommige van de gedichtjes bekruipt me het gevoel dat het niet het niveau van een sinterklaasgedicht ontstijgt. Maat en ritme gaan nogal eens mank.

Veel van de kleuteractiviteiten spreken me aan en ga ik vast nog wel met mijn kleinkinderen doen. Drolduwen, om het gedrag van een mestkever te imiteren, is daarvan een mooi voorbeeld. Maar bij een aantal andere zet ik grote vraagtekens. Ga ik met mijn partner in een bos dansen om een dikke boom om zwarte spechtengedrag te imiteren? Ik zie me dat nog niet gauw doen. Of met takken boven mijn hoofd langs een boom schuren om het verwijderen van geweibast van een hert, die graag verkering wil, na te doen?

Een aantal activiteiten heeft een yoga-achtige sfeer. ‘Staan als een boom’ en ‘Samen ademen met een struik’ zijn daarvan voorbeelden. Zoiets moet je aanspreken of je hebt er niets mee. Maar deze laatste opmerkingen komen ook al in het voorwoord aan bod. Dus je kan weten wat je te wachten staat.

Jeanette Boogmans verzorgt trainingen voor mensen die werkzaam zijn in de groene educatie. In 2010 schreef ze het boek ‘rupsen horen poepen, Praktijkgids natuurbeleving’.

Ko Katsman, 18 april 2019