De Nederlandse kokerjufferlarven

De Nederlandse kokerjufferlarven

Determinatie en ecologie

 

Tekst en tekeningen

Bert Higler

Uitgave

KNNV Uitgeverij, Zeist

2005, 160 pagina’s, 17 x 24 cm

ISBN 90 5011 212 9

Prijs

€ 29,95

De Nederlandse kokerjufferlarven BESPREKING

Het is al weer een halve eeuw (!) geleden dat ik op m’n knieën aan de slootkant zat en met een schepnetje alles uit het water viste wat je maar kon. Je bekeek al dat gewriemel aandachtig zonder enige bedoeling om het op naam te brengen en gooide alles weer terug. Soms nam je wat mee en zette het in een weckfles.

Er zaten ook wel kokerjuffers bij (althans de larven) maar ik kan me niet herinneren hoe die eruitzagen. Vogels waren veel interessanter en daar ging dan ook bijna al mijn belangstelling naar uit. Iemand die wel systematisch onderzoek naar kokerjuffers heeft gedaan is Bert Higler. Hij schreef het boek De Nederlandse kokerjufferlarven.

Voor dit soort boeken over flora of fauna waar relatief weinig over bekend is, heb ik groot respect. Om al die gegevens van de 150 Nederlandse soorten te verzamelen, om overal tekeningen van te maken (ook door de auteur) en uitvoerige beschrijvingen, is geen kleinigheid. Bovendien heeft hij ook nog een determinatietabel samengesteld.

Dat hier een enorme boel ervaring is gebundeld (veertig jaar bestudeerde Higler de kokerjuffers), straalt van de tekst uit. Heel deskundig met erg veel jargon, van woorden die je zelfs in je dromen niet kan verzinnen, zoals maxillairpalp en bèta-mesosaproob. De verklarende woordenlijst legt alles uit.

Uiteraard bevat het boek een algemene inleiding over kokerjuffers (worden ook wel schietmotten genoemd), over de biologie en de ecologie en een aantal kleurenfoto’s van de merkwaardig en afwisselend gevormde kokers waarin de larven van deze juffers leven.

Voor wie nog lenige knieën heeft en meer wil weten over deze kokerjufferlarven is dit het eerste boek met een uitgebreide familietabel en een ‘sneltabel’ voor larven van de limnephiliden met eenkleurig voorste borstsegment.

SAMENVATTING

Kokerjufferlarven leven in het water, zijn niet zo makkelijk te vinden en zijn daardoor een onbekende groep insecten. Toch zijn het boeiende diertjes en indicatoren voor schoon water. Dit boek geeft een compleet beeld van alle 150 Nederlandse soorten, plus determinatietabel.

30 september 2005