![]() * Kokmeeuw, Chroicocephalus ridibundus, Black-headed Gull, Mouette rieuse, Lachmöwe *
Op de Benthuizerplas in Zoetermeer is het (foto gisteren) een kokmeeuwenkakofonie van je welste. De meeuwen, die volop bezig zijn nesten in hun kolonies te bouwen, moeten tussen die activiteiten door natuurlijk ook wel eten. De laatste dagen is er een explosie van insecten die ook op het water te vinden zijn. Ik had totaal niet vermoed dat een lichte verzuchting met twijfels of Vogeldagboek nog wel boeit,
zo veel reacties zou veroorzaken… Enkele honderden e-mails! Bedankt daarvoor, het signaal is duidelijk. Natuurlijk ga ik door! Ik ben zelfs aan het sparen voor de nieuwe 300mm lens, die lichter van gewicht is (ja, dat gaat een rol spelen), maar ook sneller kan scherpstellen en scherpere foto’s maakt. Een bewijs dat ik hoop nog lang Vogeldagboeken te kunnen blijven maken, die nog boeien ook! Na een stroomstoring die me even thuis vasthield, vanmorgen naar de Groene Jonker in Zevenhoven/Nieuwkoop.
Overal in het gebied klonk het baltsgeborrel van heikikkers. Het waren er bij elkaar niet veel, ze waren niet te zien. Wel te zien en een genot om te horen waren de blauwborsten die deze zonnige dag luid bezongen. De zes geoorde futen (waarvoor ik eigenlijk afgereisd was) bleven de gehele tijd midden op de grote plas.
* Bremwants, Piezodorus lituratus, Gorse Shieldbug, Punaise ponctuée, eine Baumwanze *
Maandag trapte ik in de val: als je er te zeker van bent iets zeker te weten. Zag in de tuin wantsen zonnen, meestal zijn dat bremwantsen met hun prachtige zomerkleuren, maar nu zijn ze nog niet zo mooi. Kortom, ik controleerde de kenmerken niet en ´zag´ niet dat het connexivum (de rand langs het achterlijf) donker was met lichte dwarsstreepjes. Dat is het kenmerk van een groene stinkwants in ´winterkleed´. Bij een bremwants is die rand geel. Ter verduidelijk gisteren nog een foto gemaakt van een bremwants.
Bremwantsen zijn soms lastig te determineren. Op deze kaart zijn verschillen aangegeven
met andere wantssoorten in verschillende jaargetijden. Klik hier voor een vergroting. Click here to enlarge.
* Veldleeuwerik, Alauda arvensis, Eurasian Skylark, Alouette des champs, Feldlerche *
Gisteren in het Bentwoud ideale omstandigheden voor veldleeuweriken om hoog hun tonen te zingen.
* Zwarte kraai, Corvus corone, Carrion Crow, Corneille noire, Aaskrähe *
* Scholekster, Haematopus ostralegus, Eurasean Oystercatcher, Huîtrier pie, Austernfischer * Vogels zijn een weerspiegeling van mensen: ze vechten wat af met elkaar. Zeker in de broedtijd, als minder ‘sterke’ vogels als scholeksters hun nesten-in-aanbouw beschermen tegen zwarte kraaien.
* Kauw, Corvus monedula, Western Jackdaw, Choucas des tours, Dohle *
Kauw op ooghoogte in de regen. Winkelcentrum Dorpsstraat, Zoetermeer.
* Blauwborst, Luscinia svecica cyanecula, Bluethroat, Gorgebleue à miroir, Blaukehlchen *
Als het niet (te hard) waait en de temperatuur is aangenaam, dan is het niet zo heel moeilijk om een blauwborst te fotograferen. Ga naar een gebied waar ze aanwezig zijn (zie waarneming.nl) , zorg dat je de zang van de blauwborst goed kent (is niet moeilijk te leren; let op de ‘startmotor’ aan begin tweede opname), de zon/lichtval in de rug en geduldig op je krukje gaan zitten. Zo lukt het meestal. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik op deze foto een stukje rietstengel heb weggepoetst. |
150409 Natuurlijk doorgaan
|