Van vloeitjes naar vogels

Auteurs
Ko Katsman en Christine Margés

Foto’s
Ko Katsman e.a.

Uitgave
Uitgeverij Boekscout 2024
124 pagina’s, 15 x 21 cm
ISBN 978 94 648 9424 0
€ 20,99

Van vloeitjes naar vogels

Columns, beelden en gedichten om op te veren

Een bespreking maken van een boekje van een mede-recensent van Vogeldagboek is bijna vragen om narigheid. Te positief? Ja, hoor ik al zeggen, het is een maatje van je. Te negatief? Dat vindt Ko Katsman vast niet vriendelijk. Gelukkig ken ik hem goed en weet ik dat hij dat niet zal laten merken… Vooruit, daar gaat ‘ie dan, met mijn meest neutrale blik.

Ko zijn ogen gingen open voor de fascinerende wereld van vogels bij het zien van de Rizla-albumplaatjes van Zo leer je vogels kennen. Daarna zijn zijn ogen zijn hele leven wijd opengesperd gebleven en heeft hij zich, naast vrouw, (klein)kinderen en werk, gewijd aan het waarnemen en het doorgeven van zijn kennis over vogels.

Christine Margés is een oud-leerling van meester Ko. Zij plaatste op Facebook vaak spontaan een gedichtje bij zijn vogelfoto’s en zo ontstond hun samenwerking, waarvan het resultaat Van vloeitjes naar vogels is. Met als gevatte ondertitel Columns, beelden en gedichten om op te veren.

De colums van Ko zijn leuk om te lezen: hij is een getalenteerd schrijver. En fotograaf: de meeste foto’s zijn van hem. En van de Rizla-plaatjes.

Een anekdote uit het verleden (iets ingekort): “Het is ongeveer 1965. In het Veerse Meer ligt een zwembad met een houten loopvlonder met een haakse bocht. Maar je bent dertien en de ingang van het zwembad is ook per fiets bereikbaar. Dan ga je natuurlijk niet lopen. Plotseling zie ik een witte kwikstaart met voer in zijn snavel. Wat gaat hij doen? Waar gaat hij heen? Hij vliegt langs mij. Ik kijk achterom. Waar is zijn nest? Dat zal ik nooit weten. De haakse bocht is er eerder dan de daling van de witte kwik. Met fiets en al plons ik het Veerse Meer in, kopje onder”.

Het bijpassend gedicht van Christine over de witte kwik:
Mensen
Wees snel
Net als ik
Gooi wat neer hier
Kwik

Van vloeitjes naar vogels is een aardig leesboekje over vogels. Niets wetenschappelijks, niets plechtigs, maar gewoon ontspannende verhaaltjes en gedichten.

AdG, 14 juni 2024