240513 Hinnikende koekoek* Koekoek, Cuculus canorus, Common Cuckoo, Coucou gris, Kuckuck *
* Vink, Fringilla coelebs, Common Chaffinch, Pinson des arbres, Buchfink *
In mei komen de koekoeken in ons land. Mannetjes zijn heel actief, vliegen doorlopend rond en laten hun luide koe-koek horen.
Vrouwtjes zijn stil. Een enkele maal hoor je hun hinnikende kie-kie-kie, verder verstoppen ze zich in dichte bomen en struiken.
Vanaf die uitkijkposten bestuderen ze het gedrag van hun waardvogels (koekoeken zijn allemaal gespecialiseerd in één soort)
om op een geschikt moment hun ei in het nest van die vogelsoort te leggen. Dat doen ze elk jaar zo’n tien à twintig keer.
Boven een vrouwtje koekoek, dat je veel minder vaak dan mannetjes ziet. Ze ging langdurig in een boom de omgeving verkennen.
Vrouwtjes hebben een beigeachtige, gebandeerde nek en borst die niet scherp afgebakend is van de witte, eveneens gebandeerde buik.
Mannetjes hebben een effen grijze kop en hals, scherp begrensd met de gebandeerde buik. Bentwoud: een vink viel het mannetje aan.

Dit zijn wellicht de mooiste weken van het jaar voor natuurliefhebbers! Alles ontluikt, alles baltst, jonge vogels vliegen rond.
Gelukkig gaat het de goede kant op met Nelly. Elke dag iets beter. Mede namens haar: hartelijk dank voor de vele goede wensen!
* Roerdomp, Botaurus stellaris, Eurasian Bittern, Butor étoilé, Rohrdommel *
In mijn leven heb ik heel wat roerdompen gezien, ook van dichtbij. Maar zo vlak voor mijn neus als gisteren in het Bentwoud…
Ik fietste op mijn akkertje richting huis toen er ineens uit het riet twee roerdompen voor me opdoken, op minder dan tien meter.
Precies op de plek waar ik een nest weet te zitten. Ze ‘gakten’ luid, waren opgeblazen, nog een laatste balts?
Gestopt, camera uit fietstas gepakt, en dat alles zo voorzichtig en snel mogelijk want elke seconde telt in zulke situaties.
Helaas waren de rietstieren te dichtbij om ze samen op de foto te zetten. En na een handvol seconden vlogen ze ook al weg.
Eerst het vrouwtje (foto’s boven), dat (nagenoeg) geen lichtblauwe washuid aan de snavelbasis heeft. Het mannetje wel, in broedtijd.


* Woudaap, Ixobrychus minutus, Little Bittern, Blongios nain, Zwergdommel *
Intussen zijn ook de mooie en zeldzame rietaapjes gearriveerd. Vanmorgen althans een zonnend en baltsend mannetje op grote afstand.* Kluut, Recurvirostra avosetta, Pied Avocet, Avocette élégante, Säbelschnäbler *
De kluten in de Benthuizerplas hebben kuikens. Zoals elk jaar, maar meestal loopt hun broedsel slecht af.
Donderdag liepen er vier van die witte bolletjes rond, vanaf vrijdag nog maar drie. Fanatiek verdedigd door hun ouders.
Op de foto boven staat twee kuikens (vier voorste pootjes!) onder vaders vleugels, het derde jong wil zich ook graag gaan opwarmen.


* Groenpootruiter, Tringa nebularia, Greenshank, Chevalier aboyeur, Grünschenkel *
Ook in de BHP, al enkele dagen, een groenpootruiter. Deze doortrekker wordt daar maar zelden waargenomen.* Scheefbloemwitje, Pieris mannii, Southern Small White, Piéride de l’ibéride, Karstweißling *
In onze voortuin staan flink wat scheefbloemen. Spekkie voor het bekkie van de scheefbloemwitjes, uit de witjesfamilie.
Bovendien staan er in de tuin lavendelplanten, en daar halen ze graag nectar uit. Nog geen tien jaar geleden
was deze soort niet in ons land vastgesteld, nu komt hij al vrij algemeen voor, alleen nog nauwelijks/niet in Noord-Nederland.
Zaterdagmiddag vlogen er vier scheefbloemwitjes in de tuin. Waarschijnlijk twee mannetjes en twee vrouwtjes.
Als het vrouwtje haar achterlijf omhoog steekt, wil ze niet paren. Aan het einde zijn de (gele) genitaliën te zien.
Vlinderaars Ria en Sjaak kwamen kijken en toen een vrouwtje even ging zitten, ontdekten ze een eitje, 1 à 1,5 mm groot!


* Lakrode luis, Uroleucon tanaceti, Crimson Tansy Aphid *
Nieuw voor mij in eigen tuin: een lakrode luis, een volwassen ongevleugeld exemplaar op roos. Ca. 2 à 3,5 mm.