Mega & mini

Auteur
Camilla de la Bedoyere

Illustraties
Vasilisa Romanenko

Vertaling
Mariëlle Steinpatz

Uitgave
Fontaine Uitgevers 2023
94 pagina’s, 22 x 28 cm, harde omslag
ISBN 978 94 6404 273 3
€ 19,99

Leeftijd
Vanaf 8 jaar

Mega & mini

Van gigagrote bloemen tot de allerkleinste beestjes

Een groot giraffehoofd kijkt je op de omslag aan. Ter hoogte van zijn neusgat vliegt een kolibrie, die zomaar in dat gat zou kunnen verdwijnen. Ook siert nog een klein hagedisje de cover. Zo is de toon van het boek meteen al gezet. Het gaat van gigagroot naar inimini.

Eenendertig onderwerpen behandelt de Engelse Camilla de la Bedoyere. Van zandkorrels tot de Afrikaanse olifant. Van kleurrijke diatomeeën (kiezelwieren) tot reuzenkevers. Die grote verscheidenheid aan onderwerpen maken het tot een interessant en vaak ook verrassend geheel.

Ik ken geen jeugdboek dat aandacht besteedt aan zaden en zaadverspreiding op een manier zoals dat hier gebeurt. En wie meer wil weten over oceanen, waarin de meeste dingen die er leven kleiner zijn dan een vingernagel, kan hier terecht.

De illustraties van Vasilisa Romanenko zijn in één woord geweldig! Met een speciaal tekentje is aangegeven of de afbeeldingen vergroot of verkleind zijn. In een aantal gevallen zie je de verschijnselen op ware grootte getekend over twee pagina’s. De tanden van een Tyrannosaurus rex zien er dan heel imposant uit! En de poot van een Siberische tijger doet daar niet voor onder. Daarnaast zijn er vergrotingen van allerlei kleine wezentjes met hun soms bizarre vormen en kleuren.

De tekst is geschreven in kleine hapbare blokjes. Het zijn niet alleen maar weetjes en maatvergelijkingen, maar er wordt ook uitleg gegeven waarom bijvoorbeeld het oog van een reuzeninktvis zo groot is als een voetbal. Een heel mooi boek om cadeau te geven of gewoon voor jezelf aan te schaffen.

Ko Katsman, 1 december 2023