Briljante planten

Briljante_planten

Auteur
Geert-Jan Roebers

Illustraties
Margot Westermann

Uitgave
Gottmer 2022
144 pagina’s, 21 x 30 cm, harde omslag
ISBN 978 90 257 7288 8
€ 19,99
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Briljante planten

over knappe knoppen, boze bollen & ander geniaal groen

‘Niets menselijks is dieren vreemd en omgekeerd geldt dat misschien ook’. Zo begon ik een recensie over het boek ‘De grondel en de garnaal’ van dezelfde schrijver en illustrator een paar jaar geleden. En eigenlijk geldt dat ook voor hun nieuwe boek over planten ‘Briljante planten’.

Ooit gehoord over acacia’s die elkaar waarschuwen tegen de vraat van een giraf? Als er eentje aan de bladeren van die boom knabbelt, maakt de acacia een geurstof die buuracacia’s kunnen ruiken. De laatste maakt dan een vies stofje aan, waardoor hun blaadjes smerig smaken.

Zo staat dit boek vol met wetenswaardigheden, die niet alleen voor tienjarigen, maar ook voor volwassenen reuze interessant zijn. Het begint met de vraag wat een plant tot een plant maakt. En het antwoord is even simpel als duidelijk: een plant heeft bladgroen.

Vervolgens krijgen we uitleg over koolzuurassimilatie in een taal waarvan ik zou willen dat die in mijn tijd op de middelbare school gebruikt werd. Dan had ik het tenminste sneller begrepen en ook veel leuker gevonden. Aansprekend vond ik de vergelijking van een plantencelwand met een colablikje en die van een dier met een waterballon.

In duidelijke en humoristische zinnen krijgen we les over de evolutie. En over het samenspel tussen plant en dier. Dat schimmels belangrijk zijn voor planten is in dit boek geen aantekening in de kantlijn, maar krijgt de nodige aandacht. Planten vallen aan door, als de creosootstruik, je buren te vergiftigen. En ze verdedigen zich door, als de meidoorn, plantaardig prikkeldraad te maken. Zo vinden we veel voorbeelden van planten over de manier waarop ze hun plekje opeisen. Zonder planten als ‘levengevers’ geen leven op aarde.

‘Briljante planten’ is prachtig uitgevoerd met een register. Dat vind je niet vaak in jeugdboeken, maar dat maakt deze uitgave ook nog tot een naslagwerk. Heel goed bruikbaar als je een werkstuk moet maken. De illustraties van Margot Westermann zijn schitterend en vaak heel humoristisch. Je moet er wat langer naar kijken, want je ziet niet alles in één oogopslag. Een briljant plantenboek.

Ko Katsman, 18 maart 2022