Onze natuur voor kinderen – Vogels

Onze_Natuur_voor_kinderen

Auteurs
Kim Crabeels en Hotel Hungaria

Foto’s
Istockfoto en Hotel Hungaria

Uitgave
Uitgeverij Lannoo 2022
61 pagina’s, 25 x 33 cm, harde omslag
ISBN 978 94 0147 988 2
€ 15,99
Leeftijd: 7-12 jaar

Onze natuur voor kinderen – Vogels

Over bonte boomklevers en aardige slechtvalken

Met een prachtige foto van een ijsvogel op de omslag is het altijd scoren. Zeker als je een jong publiek wil trekken, zet je geen zwarte vogel op de cover. Maar zwarte vogels worden niet gemeden. Op de laatste twee pagina’s vind je informatie over verschillende kraaiachtigen onder de titel ‘Zwart is zó mooi!’

Wanneer je gaat bladeren zie je al snel dat alle foto’s van hoge kwaliteit zijn. Maar niet alleen dat, ze ondersteunen de tekst. Negenendertig soorten passeren de revue. Van heel algemeen tot zeldzaam. Het grootste deel krijgt tekst en foto over twee bladzijden, maar soms worden een paar soorten onder een hoofdstuk behandeld zoals in ‘Team tuin’. Daar vind je info over roodborst, huismus, vink en winterkoning.

De verhaaltjes zijn in de ik-vorm geschreven. Dat heeft als effect dat het lijkt of de mooie afbeelding zijn eigen verhaal vertelt. Daardoor word je als lezer meer bij het wel en wee van de vogel betrokken. In aparte kadertjes laat de vogel je van alles over zijn persoonlijke levenswijze weten. Dat maakt de tekst heel leesbaar en overzichtelijk.

Daarnaast staat in een groen kadertje volgens een vast stramien het vogelpaspoort van de betreffende soort. In het paspoort lees je over lengte, spanwijdte, wanneer te zien, waar, voedsel, gemiddelde leeftijd, spottersmoeilijkheidsgraad en status. De spottersmoeilijkheidsgraad is aangegeven in sterren: één ster – zeer algemeen, vijf sterren – heel zeldzaam. Ik vraag me wel af of de term ‘spottersmoeilijkheidsgraad’ wel zo’n goed woord is voor een jeugdboek. Trefkans zou een alternatief kunnen zijn.

Wat me goed doet is het laatste hoofdstuk over de kraaiachtigen. Vaak een vogelgroep die allerlei verwijten krijgt over alles wat mis gaat in de natuur. Hier zijn kauw, roek, zwarte kraai en raaf slimme en mooie vogels. Al met al een mooi en prettig leesbaar jeugdboek.

Ko Katsman, 15 februari 2022