Geluksklavers

Geluksklavers

Auteur
Elvira Werkman

Foto’s
Elvira Werkman

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2020
144 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 752 4
€ 17,50

Geluksklavers

Natuurgeluk in de nieuwbouw

Dit aardige boek is ontstaan omdat de schrijfster na een rugoperatie gedwongen was te revalideren door steeds langer wordende wandelingen in haar eigen Vinexwijk in Arnhem te maken. Zo realiseerde zij zich hoeveel natuur in een bebouwde omgeving te vinden is en kwamen herinneringen aan ‘expedities’ door de wijk in aanbouw met haar drie jeugdige kinderen weer boven.

De uitgave is grotendeels samengesteld uit dagboekfragmenten van haar belevenissen met de kinderen gedurende twaalf jaar natuurontdekkingen in een wijk in aanbouw, aangevuld met foto’s die ze in die periode heeft gemaakt.

Werkman laat ons in die dagboekfragmenten regelmatig de natuur zien door de ogen van haar kinderen, wat vaak zeer verrassende inzichten biedt. Zonder daar expliciet de aandacht op te vestigen, maakt Werkman de betekenis van natuur voor opgroeiende kinderen zichtbaar.

Aan het eind haalt zij deskundigen aan, die hebben onderzocht hoe belangrijk zelfs gewone stadsnatuur is voor de gezondheid van alle mensen. Maar dat heeft zij in de bladzijden daarvoor al heel subtiel laten doorklinken.

Het is een feel-goodboek geworden, waar de lezer wordt meegenomen in alledaagse natuurmomenten, die vertedering en mededogen met alle kwetsbare diertjes en planten oproepen.

Ronald Klingers, 9 oktober 2020