Darwin, Wallace en de anderen

Darwin, Wallace

Auteur
Alexander Reeuwijk

Illustraties
Foto’s en reproducties van
oude tekeningen en schilderijen

Uitgave
Noordboek en Alexander Reeuwijk 2019
288 pagina’s, 15 x 23 cm
ISBN 978 90 5615 547 6
€ 24,90

Darwin, Wallace en de anderen

Evolutie volgens Redmond O’Hanlon

Je waant je terug in de geschiedenis als je de gesprekken leest van de schrijver met Redmond O’Hanlon in de bibliotheek van Artis. Bij velen is O’Hanlon bekend als de kapitein van het schip dat de reis van de Beagle nog eens navoer. Charles Darwin reisde met de Beagle en deed tijdens die reis zijn belangrijke ontdekkingen. Met name op de Galapagos-eilanden kwam Darwin tot zijn inzichten over evolutie.

Maar voordat Darwin zijn ideeën formuleerde, waren er in die tijd meer wetenschappers die over evolutie nagedacht hadden. Omgeven door historische belangwekkende publicaties, zoals de eerste druk van Darwins ‘On the origin of species’, hielden de schrijver en Redmond een discussie met andere deskundigen over het ontstaan van de evolutieleer. Voorgangers en tijdgenoten van Darwin, zoals Wallace, krijgen een grote plek in die gedachtewisselingen.

Erg aardig is het om over het verschil tussen Engelse en Franse wetenschappers te lezen. De Engelsen trokken eropuit, omdat de Britten toen nog in hun empire de zon niet onder zagen gaan. De Fransen bleven thuis, dat waren meer studeerkamergeleerden.

Veel aandacht is er voor de correspondentie tussen de geleerden van die tijd. Uitwisseling van informatie ging per brief en af en toe een bezoek. Grote congressen waren nog niet bekend. Voor de Nederlandse geleerde Hugo de Vries is ook een plaats ingeruimd. Hij was een pionier, samen met Mendel, op het gebied van de erfelijkheidsleer. In die gesprekken blijkt een duidelijke connectie tussen evolutie en erfelijkheid.

Het is geen droog verslag van gesprekken tussen Redmond O’Hanlon en Alezander Reeuwijk. De gasten: Remco Daalder, Midas Dekkers, Kester Freriks, Tijs Goldschmidt, Erik Zevenhuizen en Michael Richardson zorgen ervoor dat het heel levendig is. De kleurrijke Redmond maakt vaak originele en verrassende opmerkingen. De illustraties in het boek versterken de tekst. Ze zijn vaak afkomstig uit historische wetenschappelijke publicaties en van hoge kwaliteit. De gesprekken zijn een bewerking van een eerder verschenen boek.

Ko Katsman, 16 januari 2020