Basisgids Orchideeën

Basisgids_Orchideeen

Auteur
C.A.J. Kreutz

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2017
152 pagina’s, 16,5 x 24 cm
ISBN 978 90 5011 6015
€ 21,95

Basisgids Orchideeën
55 soorten • gemakkelijk determineren • Benelux

Jaren geleden had ik een handige en duidelijke orchideeëngids in bezit, maar na uitlening heb ik die niet meer teruggezien. Dat zegt misschien wel iets over de populariteit van de orchideeënboeken van Karel Kreutz.

Hij heeft er vele geschreven en is bezig aan een tiendelige serie over alle orchideeën van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Van hem is nu een gids uitgebracht met alle 55 soorten orchideeën van de Benelux. Daarbij ligt de nadruk, zoals in alle Basisgidsen van Uitgeverij KNNV, op herkenning van soorten aan de hand van foto’s.

Voor de meeste ‘gewone’ liefhebbers maar ook voor gevorderde amateurs zijn zulke boeken vaak een uitkomst, omdat de meer technische beschrijvingen in uitgebreidere veldgidsen en flora’s soms te ingewikkeld zijn. Met dit boekje, dat is gebaseerd op een nog te verschijnen standaardwerk over de Benelux, moeten alle hoofdsoorten in het veld redelijk gemakkelijk op naam zijn te brengen. De determinatiesleutel kan daarbij behulpzaam zijn.

Van elke soort zijn er twee pagina’s met de belangrijkste kenmerken, punten van herkenning, bloeitijd, groeiplaats, verspreiding en voorkomen. Ook zijn er nog hoofdstukken over orchideeënrijke landschappen. De nadruk ligt echter op de foto’s. De afbeeldingen voldoen aan de kwaliteitseisen die je in deze tijd aan foto’s mag stellen: mooi en duidelijk.

Een prima determinatiegids dus, en over de kwaliteit van de informatie hoef je met zo’n internationaal gezaghebbende schrijver geen discussie te beginnen. Eén onderdeel vind ik onderbelicht, en dat zijn gegevens over de vele kruisingen. Kreutz stelt vast dat de sterke hybridevorming van orchideeën mede komt omdat deze familie nog vrij jong is en zich nog steeds evolueert.

Maar deze basisgids is voor het heden geschreven en ik mis met name informatie, zeg maar foto’s, over de kruisingen uit het geslacht Handekenskruid (Dactylorhiza). Gewone rietorchis, gevlekte rietorchis en de (gevlekte) brede orchis, in het veld kom ik er niet goed uit. En met deze gids ook niet. Maar misschien vraag ik te veel en mag ik blij zijn deze fraaie, typische Nederlandse orchideeën te mogen zien en moet ik niet willen ze per se op naam te brengen.

AdG, 23 november 2017