Apen van de wereld

Apen_van_de_wereld.jpg

Auteur
Jean-Jacques Petter e.a.

Illustraties
François Desbordes

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Tirion Natuur 2011
266 pagina’s, 24,5 x 32,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5210 628 1
€ 49,95

Oorspronkelijke titel
Primates
Éditions Nathan, Parijs 2010

 

Apen van de wereld

De aap is na de mens ongetwijfeld de fascinerendste dierensoort op onze aarde. De intelligenste (mens)apen hebben voor 98 procent hetzelfde genetisch materiaal (DNA) als de mens.

Logisch dat er over apen veel is gepubliceerd: boeken, artikelen, films zoals de imponerende film over de berggorilla’s (Dian Fossey). Hoe bekend we ook met apen zijn, toch zullen verreweg de meeste mensen, onder wie ik, nooit een aap in het wild gezien hebben.

Uiteraard zijn we allemaal wel eens naar de apen in dierenparken geweest, het bekende aapje-kijken. Zulke dieren horen niet in ’tuinen’ ondergebracht te worden, maar gezien de vele bedreigingen waaraan ze over de gehele wereld blootstaan, vormt deze bescherming wellicht hun redding.

De orde van de primaten (= opperdieren) bevat ruim vierhonderd soorten, verdeeld over de onderordes (mens)apen en halfapen. De auteurs hebben volgens hun inzichten 416 soorten benoemd, ze worden ook allemaal in de stamboom genoemd.

Het hart van ‘Apen van de wereld’ bestaat uit 72 platen met daarop bijna driehonderd werkelijk prachtige tekeningen. Haarscherp, natuurgetrouw. Aangevuld met veel mooie foto’s. Hoeveel soorten in totaal zijn afgebeeld, valt moeilijk te achterhalen, mede omdat het register nogal summier en onvolledig is.

Dat doet verder niets af aan de kwaliteit van het boek, voor zover mij bekend het enige (actuele) en complete overzichtsboek van apen (in het Nederlands). Behalve de bespreking van de soorten staan er interessante verhalen in over de evolutie van de apen (en dus van de mens) en over enkele soorten met een boeiende geschiedenis, zoals de geheimzinnige coquereldwergmaki, de roodhandtamarins, de oerang-oetangs en de vermaarde Afrikaanse berggorilla’s.

Het boek is opgezet door de inmiddels overleden primatoloog Jean-Jacques Petter en afgerond door andere vooraanstaande apenkenners en de veel geprezen natuurillustrator François Desbordes. Zij vonden de kunstmatig in stand gehouden groep wilde berberapen op Gibraltar niet de moeite waard om als enige Europese apensoort te vermelden.

‘Apen van de wereld’ is een fraai geïllustreerde encyclopedie en geeft tegelijkertijd veel informatie over de geschiedenis, de leefwijze en de huidige status in de wereld van onze familiegenoot de aap.

AdG, 19 december 2011