Vogels van België en Nederland

Vogels_Belgie_Nederland_MP3.jpg

Geluidsopnames
Peter Boesman

Uitgave
Birdsounds.nl 2011, versie 2.0, 304 vogelsoorten
1300 stereo-opnames
speelduur 15 uur, 995 Mb
geschikt voor mp3- en dvd-speler, pc en smartphone
€ 24,95 excl. verzendkosten

Vogels van België en Nederland
MP3 geluiden collectie

Ruim drie jaar geleden verraste Peter Boesman met een dvd vol mooie vogelklanken. Hij had van 195 vogelsoorten in onze landen maar liefst 830 stereo-opnames op een rij gezet met een speelduur van 10,5 uur. Een prachtige verzameling geluiden die in versie 2.0 sterk is uitgebreid naar 304 soorten, 1300 opnames met een duur van 15 uur.

Je zou bijna denken dat deze Belg, die kwalitatief hoogstand werk levert, de recensie uit 2008 gelezen heeft. Mijn opmerkingen waren toen dat deze dvd voor beginnende vogelaars bijzonder leerzaam was (geldt nog sterker voor de nieuwe uitgave) maar dat vooral roofvogels, kustvogels en zeldzamere soorten ontbraken waardoor de ervaren vogelaar minder plezier aan deze dvd zou beleven.

Voor een belangrijk deel is dit ‘euvel’ verholpen. Er staan zestig procent meer vogelsoorten op, waarbij ook de ‘moeilijke’ roofvogelgeluiden een flinke uitbreiding hebben ondergaan. Zelfs geluiden van trekvogels zijn op de dvd geplaatst, daarvoor heeft Boesman gewinkeld bij geluidsvrienden elders in Europa.

Kwaliteit van de geluiden: uitstekend. Boesman houdt (terecht) vast aan zijn uitgangspunt dat zijn dvd niet uitsluitend gebruikt hoeft te worden voor determinatie, maar dat je ook nog moet kunnen genieten van de geluiden, waardoor de strofes langer zijn dan op de meeste geluidsdragers van vogelgeluiden.

Het aantal soorten is nu zeer behoorlijk, zelfs voor geroutineerde vogelaars. (Van elke soort zijn er meestal meerdere opnames.) Ongetwijfeld blijft hij doorgaan met het opnemen van vogelzang en wellicht komt er een moment dat zijn dvd geheel ‘compleet’ zal zijn.

De geluiden kunnen worden beluisterd op pc of op mp3-speler, maar ook in het veld op een Apple-gsm of gsm met Android. De bestanden sleep je zo van de dvd naar je gsm en, in elk geval op mijn Android-smartphone, klinken de roepjes en het gezang heel goed. Driehonderd vogelsoorten, vijftien uur lang, voor nog geen 25 euro!

AdG, 28 november 2011