Oog in Oog met de boswachter

Oog_in_Oog.jpg

Tekst en foto’s
André Donker

Uitgave
Uitgeverij Landwerk 2011
64 pagina’s, 15 x 21 cm
ISBN 978 90 77824 05 4
€ 13,65

natuurontmoetingen

Oog in Oog
met de boswachter

Er zijn veel twitterende boswachters. Bovendien verzenden ze veel tweets. Daar kwam ik achter toen ik in oktober zelf tweets ging verzenden en, uiteraard geïnteresseerd in berichtjes over de natuur, een hele reeks boswachters tegenkwam. Een gerichte promotieactie voor de natuur? Kunnen ze hun ei niet kwijt in hun werk? Hebben (veel) boswachters ook nog andere talenten?

André Donker in elk geval wel. Hij hanteert zijn pen alsof hij plantjes poot, een vogelnest beschermt, een ree observeert: met gevoel. Zoals: “De nieuwe dag ligt aan onze voeten, hoeven er slechts op te gaan staan, dan volgt de rest vanzelf” en “Als er een zucht van verlichting bestaat, hoe zwaar zal de lucht dan zijn bij inademen?”

Deze tweets staan niet in zijn boekje ‘Oog in oog met de boswachter’, wel een aantal andere. Maar het accent ligt op zijn leuke vertellinkjes over wat een boswachter allemaal meemaakt met plant en dier en met mensen in de natuur. Zoals een ontroerend verhaaltje over uitstervende ‘echte’ stropers. Je voelt de poëzie in zijn ziel.

Donker is boswachter van Natuurmonumenten in Drenthe, hij woont aan de rand van het schitterende Dwingelderveld. Om dieren te observeren gebruikt hij een slogan die ik ook graag verkondig: “De tijd nemen, dan komt de natuur vanzelf op je af”.

O ja, Oog in Oog geeft ook een paar recepten met pure ingrediënten uit de natuur, zoals een kruidenomelet met pinksterbloem, zevenblad, hondsdraf, maarts viooltje en brandnetel. Daarvan is het net zo lekker smullen als van zijn verhalen!


AdG, 7 november 2011