VOGELS Magische Momenten

Vogels_Magische_Momenten.jpg

Fotografie
Markus Varesvuo

Uitgave
De Fontein|Tirion 2011
28 x 25 cm, 160 pagina’s, harde omslag
ISBN 978 90 5210 462 1
€ 24,95

Oorspronkelijke titel
Birds: Magic Moments
New Holland Publishers 2011, Londen

VOGELS
Magische Momenten

Een van de bekendste vogelfotografen in de wereld is de Fin Markus Varesvuo. Als je zijn foto´s ziet, begrijp je ook wel waarom: scherpe plaatjes van vaak fascinerende momenten met mooie belichting en sprekende achtergrond. In Vogelvlucht  heb ik er al eens over geschreven.

Ook in dit fraai uitgevoerde boek toont Varesvuo zijn klasse. Je ziet dat hij vanuit soms lastige posities en onder moeilijke omstandigheden en uiteraard met veel geduld zijn foto’s maakt. En met liefde: “Wij hebben vogels meer nodig dan zij ons. Hoeveel saaier zou de wereld zijn zonder hen?”

De techniek van Varesvuo is duidelijk anders dan van bijvoorbeeld de succesvolle Nederlandse fotograaf Ruben Smit. Smit gebruikt vaak trage sluitertijden en bereikt daardoor meer sfeer in zijn foto’s dan Varesvuo, die door erg snelle sluitertijden de vogels haarscherp en ‘bevroren’ neerzet. Ik kan genieten van beide vormen van fotografie.

Uit de tekst bij de foto’s blijkt wel dat ook de Fin regelmatig gebruik maakt van ‘lokmiddelen’ als voedsel om (zeldzame) foto’s voor de lens te krijgen. Om me heen merk ik dat dit een steeds meer geaccepteerd middel wordt, evenals het afspelen van geluid. Normen verschuiven.

De leerzame camera-instellingen van de foto’s staan achterin het boek. Van mij mogen die paar regeltjes bij de foto’s geplaatst worden, dan hoef je niet steeds terug te bladeren.

Samenvattend: de Magische Momenten van Varesvuo zijn een beleving om mee te maken. Prachtige vogelfotografie!


AdG, 2 november 2011