Birdwatching in Europe

Birdwatching_Europe.jpg

Film en stem
Paul Doherty

Uitgave
Bird Images 2011
DVD, duur 3.15 uur, 255 soorten, Engelstalig
€ 29,95 excl. verzending

Locaties
Nederland – februari
Eilat – maart
Extremadura – april
Pyreneeën – april
Lesbos – april
Oost-Polen – mei
Centraal-Finland – juni
Noord-Noorwegen – juni
Falsterbo – oktober
Noord-Israël – oktober

Guide to
Birdwatching in Europe

De Engelse vogelaar/cineast Paul Doherty wordt alom geroemd om zijn schitterende vogelfilms. Op zijn recente dvd Birdwatching in Europe, met ook beelden uit het Lauwersmeer, Spijkerboor en De Petten, zijn daarvan fraaie staaltjes te bewonderen.

Op deze film maakt Doherty een trip langs een tiental top-vogellocaties in Europa en net daar buiten, een filmreis die ruim drie uur duurt en beelden geeft van 255 soorten, waaronder een aantal vlinders, libellen en zoogdieren.

Paul Doherty is een gepassioneerd vogelaar, dat merk je aan alles in zijn film(s). Niet een fotograaf zoals je tegenwoordig vaak ziet die min of meer toevallig het onderwerp ‘vogels’ fotografeert, maar een vogelliefhebber die zijn belevenissen en ervaringen wil vastleggen en wil doorgeven aan anderen.

Zijn films zijn niet alleen van hoge kwaliteit – allemaal gemaakt met high-definition apparatuur – maar ook erg leerzaam. Dat geldt zeker voor deze dvd met opnamen, ook van zeldzame soorten, uit gebieden als het vogelrijke Lesbos (krijgt veel aandacht), Israël (het noorden en Eilat), de Extremadura en de Pyreneeën, Polen, Noorwegen, Finland en vanzelfsprekend Falsterbo in Zweden. Met als toetjes fragmenten van andere dvd’s van Doherty.

De video is geen aaneenschakeling van plaatjes. De beleving straalt ervan af, zeker als je ziet hoe indrukwekkend de roofvogeltrek in Eilat en Falsterbo is vastgelegd, de balts van de Temmincks strandloper en de grote trap en natuurlijk het ongeëvenaarde spektakel van overwinterende ganzen in ons land. Dit zijn enkele voorbeelden van aangrijpende registraties uit het leven van vogels.

De dvd is in het Engels. Dat zal voor veel mensen niet bezwaarlijk zijn. Ik had het wel prettig gevonden als er een lijst had bijgezeten met de Engelse soortnamen op alfabet met daarachter de Nederlandse vertaling. Gebruikelijke Engelse namen ken je wel en andere soorten laten zich, zeker als je de beelden ziet, gemakkelijk raden. Maar voor vogels als Greenish Warbler (grauwe fitis), Cinereous Bunting (Smyrnagors), Graceful Prinia (gestreepte prinia) enz. moest ik de dvd stopzetten om uit te zoeken over welke vogels het ging.

Al met al: Birdwatching in Europe geeft een prachtig gefilmd en leerrijk overzicht van de vogelrijkdom in ons werelddeel.

AdG, 31 oktober 2011