Handboek Digitale Fotografie & Beeldbewerking

Handboek_Digitale_Fotografie.jpg


Tekst, afbeeldingen en fotografie

Frans Barten

Eindredactie
Philip P. Kruijer en Roos Schouw

Uitgave
Focus Publishing 2010
736 pagina’s, 21,5 x 28 cm, harde omslag
ISBN 978 90 78811 15 2
€ 64,50

Handboek Digitale Fotografie & Beeldbewerking
editie 2011

Een handboek is geen boek dat gemakkelijk in de hand ligt. Het is groot en zwaar en geeft complete informatie over een bepaald onderwerp. Dat geldt zeker voor het Handboek Digitale Fotografie & Beeldbewerking van de bekende fotografie-alleskunner Frans Barten. Het boek gaat de diepte in, dik zevenhonderd pagina’s!

Om mooie foto’s te presenteren, of het nu op internet is of in drukwerk, moet je goed weten hoe om te gaan met je fotocamera en lenzen en moet je in staat zijn je foto’s in de ‘digitale doka’ goed te bewerken. Tot in detail beschrijft Barten hoe je dat moet doen.

Het boek is opgebouwd uit drie delen. Het eerste, het rode, is het saaiste, het gaat namelijk over pixels en kleuren, technische stof, maar wil je begrijpen wat je doet, dan moet je daar toch doorheen bijten. Handig is dat door het gehele boek de bij de tekst behorende foto’s altijd op de ernaast gelegen pagina’s staan en dat de verwijzingen naar de foto’s in kleur zijn. Ook gemakkelijk is de uitgebreide index.

In het groene deel gaat het over de (digitale) reflexcamera, de objectieven, hoe je de foto’s in RAW moet bewerken en hoe je ze kan printen of opslaan. Het is niet zo dat de auteur altijd de ‘juiste’ instellingen voor specifieke fotoapparatuur vermeldt. Het gaat erom dat je leert met je eigen apparatuur de beste instellingen te vinden. Wel een algemeen advies: koop geen filters, ze zijn onnodig.

In het blauwe deel komt uitgebreid de beeldbewerking in Photoshop aan de orde. Gelet op de opzet van het boek is het uitsluitend gericht op fotobewerking en fotomontage en niet op de vele andere toepassingsmogelijkheden van dit programma. In dit gedeelte worden diverse bewerkingen van foto’s besproken waarvoor de afbeeldingen bij Focus zijn te downloaden.

Het is overigens de vraag waar de grens ligt tussen het ‘simpel’ verbeteren van foto’s wat belichting betreft, contrast, vuiltjes wegwerken, verscherpen enz. en het ‘echte’ photoshoppen met het werken in lagen, aanpassingen van achtergronden e.d.

Dit Handboek is een geweldig naslagwerk voor iedere digitale fotograaf die méér met zijn foto’s wil doen dan vluchtig wat vakantiekiekjes aan zijn familie laten zien. Zelfs al denk je aardig thuis te zijn in fotografie en beeldbewerking, dan blijkt dit boek nog veel ‘leermomenten’ voor je te hebben.


AdG, 12 september 2011