IJsvogels

IJsvogels.jpg

Auteur
David Chandler

Foto’s
Ian Llewellyn

Vertaling en bewerking voor Nederland
Ger Meesters

Uitgave
De Fontein|Tirion 2010
128 pagina’s, 20 x 25,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5210 818 6
€ 19,95

Oorspronkelijke titel
Kingfisher
New Holland Publishers

IJsvogels

In de Hollandse en Belgische natuur spreken weinig vogels zo tot de verbeelding als de ijsvogel. Het is een bijzonder fraai gekleurde vogel tussen de veelal wat ‘fletsere’ andere birds. Zijn flitsend blauwe verschijning langs sfeervolle beekjes en plassen is spannend en bekoorlijk.

Fotografen verdringen zich in kijkhutten om maar plaatjes van dit top-fotomodel te kunnen maken. In het boek IJsvogels kunnen de liefhebbers van schitterende foto’s hun hart ophalen. Ian Llewellyn heeft zelfs letterlijk de blauwe schicht van de ‘waterspecht’ weten vast te leggen!

Natuurschrijver David Chandler heeft alle actuele gegevens, en uiteraard zijn eigen waarnemingen, opgeschreven en geeft daarmee een schat aan informatie over de ijsvogel. Er komen over de hele wereld zo’n negentig soorten ijsvogels voor – behalve op de Zuidpool terwijl dat ijsgebied toch anders zou doen verwachten! In (West-)Europa is er maar één soort.

In onze landen is de ijsvogel voornamelijk een standvogel, maar elders trekt hij weg als er ijs ligt. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit kleinere vissen, verder uit insecten, wormen, spinnen, kikkers. Het zijn duikvissers en ‘onze’ ijsvogels, althans ervaren dieren, hebben bij vier van de vijf duiken een prooi, een mooi resultaat.

Zo behandelt Chandler het hele leven van de ijsvogels, de partnerkeuze, de balts, het zoeken van een nestplaats, het graven van een gang, de paring, het broeden, de jongen, waarvan overigens slechts twintig procent het eerste jaar overleeft, de vijanden, de gevaren. Er is een hoofdstuk over de geschiedenis van de ijsvogel (vroeger werden ze bij honderden opgezet), over hun toekomst en er staan tips in hoe en waar je het beste een ijsvogel te zien kan krijgen.

Als plas en sloot dichtgevroren liggen, kunnen ijsvogels geen voedsel vinden en dat eist een zware tol. Hun aantal kan dan ook flink schommelen en ligt in Nederland zo tussen de vijfhonderd en duizend broedparen. Het boek staat boordevol dergelijke gegevens. IJsvogels is een prachtig geïllustreerd en informatief boek dat geheel recht doet aan de parel van de waterkant.


AdG, 8 augustus 2011