Bevers in Nederland

Bevers_in_Nederland.jpg

Auteur
Productie, tekst, camera, montage
Willy de Koning

Uitgave

Willy de Koning, 2011
Journalistieke producties in Woord en Beeld

Prijs
€ 15 (excl. verzending)
Bestellen via e-mail willydekoning(apenstaartje)home.nl

Speelduur dvd
Volwassenen: 30 minuten
Kinderen van 9-12 jaar: 20 minuten
Kinderen van 5-8 jaar: 15 minuten

 

Bevers in Nederland

‘Bevers in Nederland’ is een bijzonder educatieve documentaire op dvd over de sinds enkele decennia opnieuw in Nederland aanwezige bevers. De dvd bestaat uit drie delen, één voor volwassen, één voor de wat grotere en één voor de jongere kinderen.

Bevers zijn zeer grote knaagdieren, van meer dan een meter lang. Het zijn strikte vegetariërs, die behalve plantendelen ook veel boombladeren en –schors eten, met name van de zachtere boomsoorten zoals de wilg. Om bij de sappige blaadjes te kunnen komen, knagen zij geregeld een boompje of zelfs een grotere boom om.

Omdat zij daarmee open plekken aan de waterrand van het bos creëren, en omdat zij bovendien zo nu en dan dammen bouwen in rivieren en beken, zijn zij een soort natuurlijke landschapsarchitecten.

De drie delen bestaan grotendeels uit dezelfde filmfragmenten. Het verschil zit in de uitleg bij de beelden. Die wordt steeds eenvoudiger en korter naarmate de leeftijd van de doelgroep afneemt. Ook de achtergrondmuziek is aangepast aan de leeftijd.

Willy de Koning vertelt in heldere bewoordingen veel wetenswaardigheden over de bever. Haar rustige commentaar past prima bij de beelden. Zeker gelet op de omstandigheid dat de bever voornamelijk een schemer- en nachtdier is, moeten er heel wat uurtjes in het schieten en editen van de filmopnamen zijn gaan zitten. Het resultaat mag er zijn!


4 juli 2011, Ronald Klingers