Loire Valley

Loire Valley

Loire, Brenne and Sologne – France

LoireValley.jpg

Schrijvers
Dick Hilbers en Tony Williams

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2011
i.s.m. Crossbill Guides Foundation
208 pagina’s, 15 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 354 0
€ 24,95

 

Het elfde deel van de befaamde Engelstalige serie natuurreisboeken van de non-profitorganisatie Crossbill Guides Foundation (vele delen eerder in Vogeldagboek besproken) is weer een prachtige uitgave.

Het zijn gidsen die je aanschaft om tijdens vakanties nieuwe, mooie gebieden te ontdekken, met de nadruk op de plaatselijk aanwezige flora en fauna. In het algemene deel vind je een beschrijving van het landschap en de historie daarvan, en een opsomming van de voornaamste vertegenwoordigers van flora en fauna.

In het praktische deel staan 17 routes door de mooiste gebieden van de regio. Daarbij wordt vermeld hoe lang ze duren, op welke wijze je ze kan afleggen (voet, fiets of auto) en vooral welke vogels, planten, zoogdieren, insecten, reptielen en amfibieën er met wat geluk gezien kunnen worden.

Verder is er een lijst met alle genoemde namen van flora als fauna, in vier kolommen: Engels, de wetenschappelijke naam, Duits en Nederlands. Om voor mij onverklaarbare reden niet in het Frans!

De beschreven regio, de vallei van de Loire en de gebieden de Brenne en de Sologne, in het midden van Frankrijk, is bij toeristen erg in trek. Toch is er op natuurgebied nog enorm veel te ontdekken. Het is een kwestie van de gebaande toeristenpaden verlaten en op zoek gaan naar de kleine, verstilde natuurparels. Deze gids is daarbij een enorme hulp.

Het boek bevat veel goede illustraties en mooie foto’s en is overduidelijk met aandacht gemaakt. Toch meende ik op blz. 47 een rare drukfout te ontdekken: ‘Tarte tatin’ staat op zijn kop. Het is echter een grapje: dit streekgerecht is bij toeval ontstaan omdat een appelgerecht op de grond was gevallen en daarom op zijn kop in de oven was gedaan.

Nog een hartenkreet. Frankrijk is, ook voor de natuurliefhebber, een prachtig land. Iedere keer als ik daar ben, erger ik mij groen en geel aan de ongebreidelde jacht op alles wat beweegt. Natuurorganisaties zijn in Frankrijk helaas niet erg sterk, de jagerslobby is oppermachtig.

Aangeraden wordt om in winkels en horeca een verrekijker bij je te dragen, zodat de bevolking kan zien dat aan natuurliefhebbers geld valt te verdienen, en men daardoor mogelijk wat meer gevoel voor zijn eigen leefomgeving krijgt. Een sympathiek idee, maar of het zal helpen?


Ronald Klingers, 24 maart 2011