De Nederlandse Biodiversiteit

De_Nederlandse_Biodiversiteit.jpg

Redactie
J. Noordijk, A.J. van Loon,
R.M.J.C. Kleukers en E.J. van Nieukerken

Uitgave
Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis,
EIS-Nederland (European Invertebrate Survey)
i.s.m. de KNNV Uitgeverij, 2010

512 pag’s, 23,5 x 30,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 351 9
€ 49,95

Nederlandse Fauna 10
De Nederlandse Biodiversiteit

Zelden heb ik zo lang met een boek geworsteld om er een recensie over te schrijven als De Nederlandse Biodiversiteit. Het boek valt eigenlijk niet te bespreken, net zo min als je de inventaris van de Koninklijke Bibliotheek kan omschrijven. Het is te veel.

Bezitters van dit boek hebben een compleet overzicht in handen van alles wat er groeit en bloeit in Nederland. Dat zijn op het moment van schrijven 35.578 soorten, van bacteriën tot zoogdieren, het aantal stijgt voortdurend want er zijn nog veel onontdekte soorten. Op de website Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit zijn de ontwikkelingen met de nieuwste vondsten te volgen.

Globaal: in ons land komen ongeveer 25.000 diersoorten voor en meer dan 10.000 plantensoorten. Insecten vormen de grootste groep diersoorten. Tientallen specialisten zijn betrokken geweest bij de samenstelling van dit boek om de bacteriën, algen, wieren, schimmels, vaatplanten, eencellige dieren en weekdieren, holtedieren, geleedpotigen, reptielen, amfibieën, vissen, vogels en zoogdieren te inventariseren.

Het boek is, zoals alle delen van de Nederlandse fauna, heel mooi uitgevoerd. Van alle groepen wordt een kort overzicht gegeven. Het boek is het tegendeel van saai, er staan honderden illustraties in. Tabellen, grafieken, verspreidingskaarten en erg veel mooie foto’s, niet groot, wel duidelijk.

Verder komen o.m. aan de orde de sterke veranderingen in onze biodiversiteit, er is zelfs een hoofstuk(je) over ‘onze’ Caribische eilanden, een uitgebreide verklarende woordenlijst, een zeer uitgebreid literatuuroverzicht en uiteraard een complete index, inclusief een losse geplastificeerde bladwijzer met de Nederlandstalige en wetenschappelijke soortnamen.

De Nederlandse Biodiversiteit’ is een ongeëvenaard naslagwerk dat permanent op mijn bureau ligt om mijn kennis van onze natuur te vergroten. Een machtig boek.

AdG, 25 februari 2011