Dierrijk

Dierrijk.jpg

Fotografie
Ingo Arndt

Tekst
Claus-Peter Lieckfeld en Ingo Arndt

Uitgave
Fontaine & Noë 2011
176 pag’s, 29 x 30,5 cm, harde omslag
ISBN 978 94 6054 085 1
€ 29,95

Oorspronkelijke uitgave
Tierreich, Knesebeck Verlag, München, 2010

Dierrijk

Zwermen | Kuddes | Kolonies

Wie heeft niet eens vol bewondering staan kijken naar de enorme zwermen spreeuwen die zich bij hun slaapplaats verzamelden? Of akkers vol foeragerende ganzen? Grote aantallen krioelende mieren of wantsen? Héél veel dieren bij elkaar: het is één van de boeiendste spektakels in de natuur.

De ondertitel geeft aan dat dit fotoboek over deze natuurfenomenen gaat: afbeeldingen van enorme zwermen dieren. Vissen, vleermuizen, vogels, vlinders, zoogdieren.

De bekende natuurfotograaf Ingo Arendt kreeg op één van zijn reizen het idee zich te gaan toeleggen op het fotograferen van dierenmassa’s. Het werd een langdurig project. Want je moet wel de hele wereld over reizen om dergelijke grote aantallen te vinden. Van de kariboes in Alaska, de pinguïns bij Zuid-Amerika via de Kaapse jan-van-genten tot de kwallen en krabben bij Indonesië.

Het boek is onderverdeeld in de thema’s voortplanting, migratie, overwintering, gemeenschap en geïmmigreerd en uitgeburgerd.

De foto’s zijn fenomenaal, ze komen in dit groot formaat boek goed tot hun recht. Indrukwekkend zijn de patronen die spreeuwen formeren, de kleurenrijkdom van vele duizenden rustende vlinders, zwermen opvliegende kanoeten. Dit boek illustreert de bedreigde schoonheid van grote verzamelingen dieren op onze steeds voller wordende aarde. Een natuurbelevenis in foto’s!


AdG, 21 februari 2011