Grenzeloze natuur

Grenzeloze_natuur.jpgSchrijvers
Joop H.J. Schaminée, Joep G.H.P. Dirkx
en John A.M. Janssen

Uitgave
KNNV-Uitgeverij i.s.m. Alterra, 2010
144 pagina’s, 20 x 26 cm
ISBN 978 90 5011 320 5
€ 29,95

Grenzeloze natuurDe internationale betekenis van Nederland voor soorten, ecosystemen en landschappen

Dit boek had niet op een strategischer moment kunnen worden uitgebracht. Juist nu het nieuwe kabinet niet meer bereid is om veel geld in de natuur te steken, blijkt uit dit boek hoe waardevol en in bepaalde gevallen onvervangbaar de natuur in ons eigen land is.

Voor degenen die denken dat er in Nederland geen echte natuur meer is en dat waardevolle landschappen en ecosystemen hier niet meer voorkomen, bevat dit boek veel verrassend nieuws. Mede door zijn bijzondere ligging aan de delta van drie grote rivieren is ons land gezegend met bijzonder veel natuurwaarden.

‘Grenzeloze natuur’ laat helder zien dat sommige natuur- en landschapswaarden buiten ons land niet of weinig voorkomen. Indien ze uit Nederland verdwijnen, dan verdwijnt daarmee ook een belangrijk gedeelte van de Noordwest-Europese populatie van die soort of verdwijnt die soort zelfs geheel (bijvoorbeeld noordse woelmuis), of verdwijnt een belangrijk deel van het Noordwest-Europese areaal van dat ecosysteem of landschap (hoogvenen, getijdengebieden).

Het boek beschrijft de natuur- en landschapswaarden per biotoop. Het schetst niet alleen de ecologische rol van Nederland in Europees verband, maar legt ook in heldere taal uit hoe experts die rol precies bepalen en welke nationale en internationale regelgeving daarbij komt kijken.

‘Grenzeloze natuur’ is een vertaling voor een breder publiek van de onderzoeksresultaten van diverse deskundigen, verbonden aan de Wageningen Universiteit. Het is de auteurs naar mijn mening zeker gelukt om deze vertaalslag te maken en een (mede door de mooie illustraties en foto’s) aantrekkelijk boek te presenteren voor diegenen die zich beroeps- of hobbymatig met de bescherming van de natuur in ons land bezig houden.

Ronald Klingers, 15 november 2010