Ruimte voor insecten

Ruimte_voor_insecten.jpg

Schrijver
Frits Bink

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2010
266 pagina’s, 17 x 24,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 330 4
€ 29,95

 

Ruimte voor insecten
Een nieuwe visie op insectenbescherming

‘Ruimte voor insecten’ is een echt studieboek. Het legt uit hoe de insectenwereld een onderdeel vormt van een leefgemeenschap in het landschap. Daarnaast verklaart het op welke wijze de natuurlijke omgeving de hoeveelheid en de soortenrijkdom van de daarin aanwezige insecten beïnvloedt. Door die relatie inzichtelijk te maken biedt het boek een nieuwe en belangrijke visie op insectenbescherming.

Insecten zijn een onmisbaar onderdeel van bijna ieder ecosysteem. Bepaalde insectensoorten en -groepen kunnen verder fungeren als indicator voor de kwaliteit van habitattypen. Voor terreinbeheerders is dit een belangrijk hulpmiddel om te zien of het terrein goed beheerd wordt en of ingrepen de gewenste effecten hebben.

In Nederland komen ruim 17.000 soorten inheemse insecten voor. Hoewel het boek met name gericht is op het uitleggen van de relatie tussen landschap en de daarin voorkomende insecten, wordt aan het eind van het boek ook nog een overzicht geboden van 11 van de 22 insectenorden waartoe al die soorten behoren, met een beknopte portrettering van de ecologische bijzonderheden van de orden.

De auteur hanteert een heldere schrijfstijl, desondanks is het geen gemakkelijk boek. Je moet er echt de tijd voor nemen, maar dan biedt het ook inzichten in natuurbescherming en- beheer die niet alleen de kennis over het insectenleven, maar zeker ook over de natuur als geheel sterk zal bevorderen.

‘Ruimte voor insecten’ zorgt ervoor dat men beter begrijpt waarom insecten voor een bepaalde plaats kiezen. Hierdoor wordt men in staat gesteld om een entomologische (= insectenkundige) kijk op de natuur te ontwikkelen. Alle landschappen van ons land komen aan bod, met de betekenis ervan voor de insectenwereld.

Dit boek lijkt mij van een niet te onderschatten belang voor insectenliefhebbers, maar beslist ook voor terreinbeheerders, voor professionals in groenvoorziening en natuurontwikkeling en voor natuurbeschermingsvrijwilligers (m.n. landschapsbeheer). De vele foto’s en tabellen bieden een nuttige aanvulling op de tekst.

Ronald Klingers, 22 juni 2010