Hollands duin

Hollands_Duin

Fotografie
Lorenzo Maginzali

Tekstredactie
Gijsbert van der Bent

Uitgave
Van den Berg Uitgeverij, Katwijk
2009, 168 pagina’s,
harde omslag, 22,5 x 32 cm
ISBN 978 90 8081 817 0
€ 32,50

Hollands_Duin1.jpg

Hollands duin

De duinen. Als kind doolde ik er al rond, in de buurt van Haarlem. Dat blijft altijd bij je; ik ken dan ook geen mooiere natuurgebieden dan de Hollandse duinen. Het is de verscheidenheid aan verschillende biotopen op korte afstand van elkaar die de duinen zo interessant maken. De natuur was – en gelukkig: is – er altijd spannend en verrassend.

Ik weet uit eigen ervaring dat het niet zo gemakkelijk is om de bijzondere schoonheid van de duinnatuur in foto’s te vangen. Daarom ben ik zo onder de indruk van dit fotoboek over de duinen rond Katwijk en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Zou het een voordeel zijn dat de fotograaf, Lorenzo Maginzali, geboren en opgegroeid is in een heel ander gebied, in het noorden van Italië? Zou hij daarom met nog meer oog voor bijzonderheden en details van de specifieke duinnatuur door deze gebieden lopen?

Netjes verdeeld over de hoofdstukken Landschappen, Zoogdieren, Vogels, Reptielen, Insecten, Flora, Paddenstoelen en Abstracte natuur laat de fotograaf ons zien hoe mooi allerlei aspecten van de duinen zijn.

Daarbij wordt een fors gedeelte van het hoofdstuk Zoogdieren in beslag genomen door fantastische foto’s van vossen. Geen wonder dat juist die foto’s internationaal veel aandacht hebben gekregen. Maar ook alle andere onderwerpen worden schitterend in beeld gebracht. De tekstbijdragen zijn kort en to the point. Het gaat in dit boek echt om de foto’s.

Voor de natuurfotografen onder ons is het jammer dat bij de foto’s geen camera-instellingen worden vermeld. Tegenwoordig zetten de auteurs in dergelijke boeken vaak bij hun foto’s welke camera is gebruikt, welke lens, diafragma, sluitertijd, onder- of overbelichting, iso-waarde enz. Dat is bijzonder leerzaam voor andere fotografen en dergelijke fotoboeken winnen daardoor alleen maar aan waarde.

Daarmee heb ik meteen het enige minpuntje van dit heerlijke kijk- en bladerboek aangegeven. Voor het overige kan ik alleen maar hopen dat Lorenzo Maginzali doorgaat met het in beeld brengen van de prachtige Hollandse duinen.

Ronald Klingers, 11 februari 2010