Rietland in de Randstad

Rietland_Randstad

Cineasten
Jan van den Ende en Bob Schrijvers
1975/2009, dvd 45 minuten

Uitgave Provincie Zuid-Holland
en Natuurmonumenten
€ 6,95 leden NM, € 8,95 niet-leden
te koop in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Rietland in de Randstad

Een oude 16mm natuurfilm digitaliseren, overzetten op een dvd. Technisch kan er tegenwoordig veel. Zo is de film Rietland in de Randstad, in 1975 gemaakt en na vertoning in 1976 op de tv in het archief beland, gerestaureerd en opnieuw uitgebracht.

Het resultaat? Voor ouderen een indrukwekkend, nostalgisch beeld van hoe het wás en voor jongeren beelden uit een verleden dat nog niet helemáál verloren is.

Veel is verdwenen, hoewel de in 2008 overleden internationaal bekende filmmaker Jan van der Ende (in de film onder het pseudoniem Jan van der Linden) en de in 1975 overleden Bob Schrijvers zich in de film ook al beklaagden over verdwijnende natuurwaarden in de polders en plassen rond Nieuwkoop en Noorden.

Toch hebben zij nog wel mooie filmopnamen van een nest woudaapjes kunnen maken, een intussen in ons land uiterst zeldzame broedvogel. De kolonie purperreigers komt in beeld, maar de kwak was er toen ook al niet meer. Bloeien er nog kievitsbloemen en groeit er nog zonnedauw? Het geluid van koerende zomertortels op de achtergrond lijkt ‘normaal’, is dat nu nog zo? Broeden er nog lepelaars? Helaas, helaas, er is veel verdwenen.

Deze film is een uniek tijdsbeeld, natuur in het Groene Hart van Holland van ruim een kwart eeuw geleden, het bekijken meer dan de moeite waard.

AdG, 19 januari 2010