Vogels zien en horen

Vogels_zien_en_horen.jpg

Auteur
Wim J. van der Steen

Illustraties
Elwin van der Kolk

Uitgave
KNNV Uitgeverij, Zeist, 2009
56 pagina’s, 21,5 x 21,5 cm, harde omslag
ISBN 789 90 5011 305 2

€ 14,95;

Vogels zien en horen
Ontdekkingen voor kinderen en hun ouders

KNNV Uitgeverij heeft weer een mooi verzorgd jeugdboek uitgegeven. ‘Vogels zien en horen’ is een leesboek voor de heel jonge lezers, 7 tot 9 jaar, en een voorleesboek voor de allerkleinsten.

De schrijver is hoogleraar filosofie en biologie in ruste. Hjj had de hulp van o.m. een kleinzoontje nodig, zo schrijft hij enthousiast, om de tekst ‘leesbaar’ te maken voor de doelgroep. Dat is gelukt. De teksten zijn eenvoudig, de zinnen zijn kort, de uitleg is duidelijk.

Centraal in het boekje staat de merel. Een voor kinderen herkenbare tuinvogel, dat ‘praat’ wat makkelijker. De merel eet wormen, zijn ogen ‘kijken’ anders dan van mensen, hij zingt en hij verdedigt zijn broedgebied, hij alarmeert als er een kat in de buurt komt. Via deze speels beschreven manier krijgen kinderen heel wat zinvolle informatie mee over het leven in de natuur.

Aan de hand van andere vogels komen verder kleuren ter sprake (het blauw van de pimpelmees), de scherpe ogen van een roofvogel (torenvalk), het roffelen van spechten, koloniebroeders als meeuwen en reigers, het voedselgedrag van reigers, vogeltrek, bijzonderheden over de gierzwaluwen, het moedergevoel van ganzenkuikens.

Deze en nog andere onderwerpen zijn allemaal voorzien van prachtige plaatjes van Elwin van der Kolk. De bijzonder natuurgetrouwe illustraties zullen ongetwijfeld kinderen weten te boeien, ze zijn heel levendig van opzet en je kan er lang naar kijken zonder dat het verveelt. Een uitstekende combinatie van tekst en afbeeldingen. Complimenten voor schrijver en illustrator.

23 oktober 2009