Botanisch woordenboek

Botanischwoordenboek.jpg

Auteur
Henk Eggelte

Illustraties
Marjolein Spitteler

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2008
196 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 289 5
€ 19,95

Botanisch woordenboek
Verklaring en vertaling van floristische termen

Er bestond al een Wetenschappelijke Mededeling plus aanvullingen met alle denkbare botanische termen. Nu is een geheel nieuw Botanisch woordenboek verschenen dat completer is dan de WM, met heel veel toelichtende illustraties en dat alles is in een keurig verzorgd boekje gebundeld.

Het aantal termen om onderdelen van planten aan te duiden, is bijzonder groot. In dit boek staan er circa vijftienhonderd, in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Latijn. De termen zijn per rubriek ingedeeld naar wortel, stengel, blad, bloem, vrucht enz., maar in het register staan alle termen alfabetisch en in alle talen achter elkaar, wat het opzoeken aanzienlijk vereenvoudigt.

In feite is dit woordenboek een eerste hulp als je met een flora in de hand een plant wilt determineren. Wat betekent bijvoorbeeld ‘rijdende bladeren’, of gynofoor (van de stamper), of een eerste-ordeblad? Of voor minder ervaren plantenkijkers: wat is ook alweer een handvormig samengesteld blad, of een bijkelk?

Al die termen worden, inclusief de vertaling, in een enkele zin toegelicht, handig kort, met ernaast de eenvoudige en daardoor heel duidelijke tekeningen.

Verder valt er of dit boek niet veel te zeggen, behalve ten slotte dat het bij mij als een uiterst nuttig zaknaslagwerk overkomt.

AdG, 11 februari 2009