Insecten

Insecten

Verbazingwekkende beelden van fascinerende schepsels

 

Schrijver

Michael Chinery

Vertaling

Marten Hofstede

Uitgave

Uitgeverij Elmar, Rijswijk

2007, 288 pagina’s

harde omslag, 26 x 34,5 cm

ISBN 978 90 389 1781 8

Prijs

€ 34,50

(winkelprijs meestal € 29,50)

Oorspronkelijke titel: Insects

Uitgave: Cassell Illustrated, London, 2007

Insecten BESPREKING

Er zijn hele volksstammen die gruwen van kruipende of vliegende kleine beessies met lange haren, lange poten, vreemde ogen en andere merkwaardige uitsteeksels. Ik kan wel zeggen dat die angst ongegrond is, maar ik kan hem ook niet wegnemen. Hooguit het advies geven: koop eens een goed boek over insecten (een boek bijt niet) en ontdek waar al die merkwaardig maar fraai gevormde onderdelen toe dienen.

Daartoe leent zich bij uitstek het boek Insecten van Michael Chinery. Deze Engelsman heeft al heel wat gepubliceerd over insecten. In dit bijzondere fotoboek op groot formaat staan foto’s die zijn gemaakt met een rasterelektronenmicroscoop, waardoor gigantische vergroting mogelijk zijn die nog goede plaatjes opleveren.

De foto’s zijn zo gedetailleerd en duiken zo diep in de buitenkant van insectenlijven dat je ongelooflijk kleine deeltjes van insecten te zien krijgt. Ze zien er soms ‘buitenaards’ uit maar als je hier eenmaal aan gewend bent, heb je de rest van je leven geen vrees meer maar bewondering.

En grote verwondering. Want hoe is het toch mogelijk dat in zulke kleine diertjes zulke geavanceerde mechanismen werkzaam zijn? Met recht wonderen van de natuur. De toelichtende teksten bij de foto’s zijn kort en to the point.

Chinery heeft in dit boek prachtige foto’s van hem en van anderen verzameld om een imposant beeld te schetsen van de constructie van insectenlichamen. Sommige foto’s zijn door de sterke uitvergroting niet geheel scherp. In het boek staat ook een opsomming en uitleg van de verschillende insectenordes.

SAMENVATTING

Er verschijnen niet zo vaak Nederlandstalige insectenboeken. En dan meestal veldgidsen. Dit mooie fotoboek op groot formaat van de bekende Michael Chinery is een uitzondering. Het geeft een indrukwekkend kijkje in de bouw van insecten met gedetailleerde foto’s die zijn gemaakt met een rasterelektronenmicroscoop.

21 januari 2008