Vogeldagboek©


Smient041006D
Dreigende man smient (Anas penelope - Eurasian Wigeon; male eclips).
Woensdag 4 oktober 2006 - Ook smienten gaan baltsen

Krakeenden zijn al bijna uitgebaltst en hebben partners gekozen, wilde eenden zijn volop bezig en nu beginnen ook smienten hun baltsspel. Het gefluit klinkt nog wat schuchter en niet erg overtuigend, maar met hoofdse bewegingen worden de bedoelingen duidelijk gemaakt.

Vanmiddag heb ik een tijdje in de Amaliahut naar dit schouwspel zitten kijken. Want het is echt een prachtige vertoning als de hormonen van die eendjes gaan werken. Ik heb er een paar mannen uitgepikt die nogal actief waren en hun gedragingen gevolgd.

De balts beperkte zich meestal tot wat snavelgekletter om eventuele belangstellende buurmannen op een afstand te houden, er werd wat op elkaar gejaagd, ook plonsduiken hoorden erbij, maar in slechts een geval kwam het tot een verovering: permantig hoofdknikkend zwom een toekomstig paartje rond. Verder ging het nog niet, maar het spel zit op de wagen!

Smient041006C
De smientmannen (Anas penelope - Eurasian Wigeon; male eclips) zijn nog in eclipskleed getooid.

Strontvlieg280906B

Ook bij de Amaliahut heb ik de afgelopen tijd deze foto's gemaakt: boven een strontvlieg (Scatophaga stercoraria - Common Yellow Dung Fly; above) en onder de rups van een witte grijsbandspanner (Cabera pusaria - Common White Wave).

Wittegrijsbandspanner280906