Vogeldagboek©


Groenling051006C
Man groenling (Chloris chloris - European Greenfinch; male) vanmorgen in het Buytenpark,
foeragerend op de zaden van klitten.
Donderdag 5 oktober 2006 - Koperwieken op trek

Over de hoogste heuvel in het Buytenpark zag ik vanmorgen de (voor mij) eerste koperwieken voorbij trekken. Het was een groepje van 'slechts' 14 vogels, maar op dat moment kreeg ik het gevoel dat de vogeltrek 'echt' was begonnen. Verder was er vooral trek van graspiepers, vinken en spreeuwen.

Jammer dat de voorspellingen ongunstig zijn: zaterdag is weer de World BirdWatch. Over de hele wereld worden de (trek)vogels geteld. Iedereen die dit fenomeen wil meemaken, moet eens gaan kijken op de telposten. Boeiend en leerzaam!

Via deze link zijn de telposten van zaterdag in Nederland te vinden. Naar mijn beste weten doet België niet georganiseerd mee aan deze actie. Via de interessante website Trektellen.nl zijn dagelijks de trekgegevens te volgen van Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Wintertaling051006B
De mannen wintertaling (Anas crecca - Common Teal; male) krijgen steeds meer kleur: vanmorgen op de Starrevaart.

In het Buytenpark zat een jonge vrouw havik te rusten. Op de Starrevaart o.a. 1 ijsvogel bij parkeerplaats, 2 dodaarzen, 1 geoorde fuut, 8 man en 2 vrouw rosse stekelstaart, 1 slechtvalk, 2 kleine en 3 bonte strandlopers, 1 grutto, 38 zwarte ruiters en 2 kemphanen.

Torenvalk031006
Dinsdag zat een jonge vrouw torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel; female 1y) in de Meerpolder een larve op te peuzelen (ze vloog van paaltje naar paaltje). Dat het een jonge vogel is, is te zien aan de lichte randen van de vleugeldekveren en aan de ononderbroken strepen op buik en borst: bij een adulte vrouw zijn het geen strpeen maar druppelvormige vlekken. Verder had deze vogel geen grijs op de stuit, wat een jonge man wel heeft. Juveniele mannen en vrouwen zijn erg lastig uit elkaar te houden.
Torenvalk031006D