Vogeldagboek©


IJsvogel031006A
Man ijsvogel (Alcedo atthis - Kingfisher; male) vanmorgen in de Zoetermeersche Meerpolder.
Dinsdag 3 oktober 2006 - Opnieuw paapjes

Vandaag veel paapjes op trek. In de Zoetermeersche Meerpolder waren er maar liefst 5 aan het foerageren: op de uitkijk op het prikkeldraad, insectje vangen in het grasland en weer terug. Zulke grote groepen zie je niet zo vaak.

Leuk gezicht die kleine vogeltjes die altijd hoog willen zitten. Zou dat iets met hun naam te maken hebben? In die polder waren iets verderop 2 ijsvogels visjes aan het vangen.

Paapje031006

Boven een jong vrouwtje paapje (Saxicola rubetra - Whinchat, 1st winter female above), in de Zoetermeersche Meerpolder. Onder een 1e winter man (Saxicola rubetra - Whinchat, 1st winter male below). Deze zat bij de Starrevaart. Jonge paapjes hebben spikkels op hun borst.

Paapje031006E

Geoordefuut031006
Deze geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe) heeft nog wat gouden restjes van zijn zomerkleed bewaard voor de herfst.

Paapjes031006
Drie van de vijf paapjes (Saxicola rubetra - Whinchat) in de Meerpolder.

Ook op de Starrevaart een paapje, in het riet aan de noordkant. Van anderen hoorde ik dat zij elders ook paapjes hadden gezien. In de Barrepolder weer 1 grote zilverreiger, bij De Wilck 1 heilige ibis.

Verdere waarnemingen op de Starrevaart o.a.: dodaars 2, geoorde fuut 3 (1 zomerkleed), lepelaar 6, brilduiker 1 vrouw, waterral 2, scholekster 2 (de eerste van het najaar), kluut 2, kleine strandloper 12, bonte strandloper 5, kemphaan 4, wulp 44, zwarte ruiter 26, paapje 1, heilige ibis 1.