Vogeldagboek©


Haas310805
Deze haas (Lepus europaeus - Brown Hare) was op 31 augustus in De Wilck
al aan het oefenen om zich zo onzichtbaar mogelijk te maken.
Vrijdag 14 oktober 2005 - De jacht is geopend

Zaterdag 15 oktober 2005: het jachtseizoen begint. Vanmiddag sprak ik een doorgewinterde jager die al stond te stralen bij de gedachte aan de fazanten die hij vanaf morgen mag doodschieten.

Dat geldt ook voor de haas, maar deze jager bevestigde wat mij de laatste weken al was opgevallen: er zitten veel minder hazen in de polders dan vorige jaren. Ik heb dit al van diverse kanten gehoord, ook tegengestelde berichten, maar al met al lijkt de hazenstand teruggelopen.

Hazenpootje101005
Hazenpootje (Coprinus lagopus - Hare'sfoot Inkcap). Net als de andere zwammen dinsdag gefotografeerd in de Leersumse bossen.

Veel meer woorden zal ik niet schrijven over de lustjacht op deze dieren. Het gaat niet om wildbeheer, wat ik me in sommige gevallen kan voorstellen. Het gaat om 'oogsten', het voor de lol doden van dieren.

In primitieve tijden schoot men dieren voor de pot. Nu er voor iedereen voldoende te eten is, zou verboden moeten worden dat dieren onnodig leed wordt berokkend. Een kwestie van fatsoen.

Vanmiddag wat gefietst rond de Noord-Aaplassen. Het was stil onder een grauwe lucht. In het grootste van de Noordhovense moerasjes een gillende waterral, evenals in het Prielenbos. Daar ook een grote gele kwikstaart, een groene specht en zo'n dertig koperwieken. Aan de noordoostkant van de Zoetermeerse Plas 11 dodaarzen.

Paarseschijnridderzwam101005
Paarse schijnridderzwam (Lepista nuda - Wood Blewit).

Tweekleurigefopzwam101005
Tweekleurige fopzwam (Laccaria bicolor - Bicoloured Deceiver).


*****
Recent verschenen: Paddestoelengids van Europa