Vogeldagboek©


Maandag 17 oktober 2005 - Sperwer jaagt als kat

Een sperwer die jaagt als een kat: had ik nog nooit gezien! Het gaat om de vrouwtjessperwer die al wekenlang een gedekte tafel vindt op de Starrevaart. Ik neem aan dat het steeds om dezelfde sperwer gaat, want ze zit telkens op een vaste plek op de strook met puin ten noordoosten van het grote slik.

Daar heb ik haar diverse malen zien eten. Vandaag zag ik echter een gedrag dat nieuw was voor mij, en dat ik ook niet in mijn natuurboeken kon terugvinden.

Sperwer171005
Helaas maar één foto van grote afstand kunnen maken van de sperwervrouw (Accipiter nisus - Sparrow Hawk, female) die zich als een katachtige platdrukt.

Mevrouw komt aanvliegen, alle vogels de lucht in. Ze gaat rustig op de stenen zitten en geleidelijk aan komen de vogels terug. Het is een lievelingsplek voor watersnippen die dan ook vlak bij haar gaan neerstrijken.

Op dat moment duikt ze ineen als een kat (foto), wacht tot een snip nog dichterbij komt, en met een grote 'sprong, geholpen door enkele vleugelslagen, probeert ze haar prooi te pakken. Vandaag twee keer mis, daarna vloog ze weg. Andere vogelaars hadden dit opvallende gedrag van deze dame al eerder gezien.

Rond half 9 was ik op de Starrevaart, voortaan al weer handschoenen meenemen. Een vrouwtje brilduiker, later ook nog een groepje van 3 juvenielen, wintergasten! Een grote gele kwikstaart vloog op, later zweefde een vrouw blauwe kiekendief voorbij.

Verder o.a. 4 man rosse stekelstaart, 3 grutto's, 350 goudplevieren, 1 waterpieper, 35 zwarte ruiters, aanvankelijk trek van vooral koperwieken en wat kramsvogels, later van vinkachtigen.

Brandganzen171005
Brandganzen (Branta leucopsis - Barnacle Goose) verlaten de Starrevaart in het ochtendlicht.

Zilvermeeuwen171005
Op de Starrevaart wemelt het van meeuwen in allerlei jaars- en winterkleden, zoals deze twee zilvermeeuwen (Larus argentatus - European Herring Gull; 2- and 1-winter). Op de voorgrond een 2e winter (grijs komt al door), op de achtergrond een 1e winter zilvermeeuw.