Vogeldagboek©


Wollige bundelzwam131005
Fraaie exemplaren van de wollige bundelzwam (Pholiota populnea - Yellow Laminated Butt Rot of Poplars) vanmiddag in het Westerpark.
Donderdag 13 oktober 2005 - Klapekster, wat een pech!

Een fantastische ochtend, midden oktober in korte mouwen in het Zoetermeerse Buytenpark, zon in de rug en boven me, op de telpost, een klapekster!

Geroutineerd, dus snel, zonder lawaai en zonder veel zichtbare bewegingen, de telescoop opgesteld, camera aangezet, scoop op klapekster scherp gesteld (wat een fraai beest toch!), camera voor de telescoop en afdrrrrr.....

Groenespecht131005
Groene specht (Picus viridis - European Green Woodpecker) in het Buytenpark.

Twee jonge, enthousiaste mountainbikers, letten niet op vogels. Ze vertelden later dat ze nog nooit van een klapekster gehoord hadden. Ze zaten wat te eten, gingen precies op het moment suprême staan en weg waren klapekster en de er vlakbij foeragerende groene specht en man roodborsttapuit.

'k Heb het Buytenpark verder nog met de fiets verkend, vond nog wel de (of een andere) groene specht, maar de klapekster was onvindbaar. Even op de telpost uitgerust waarschijnlijk. 's Middags nog het Westerpark doorkruist, maar helaas.

Pech, maar het blééf een mooie dag, met krijsende waterrallen in het noorden van het Buytenpark, aan de westkant van het Westerpark en twee op het vogeleiland in dit park. Verder o.a. twee grote zilverreigers in de Drooggemaakte Grote Stompwijkse Polder.

Zanglijster131005B
Zanglijster (Turdus philomelos - Song trush) op doortrek rust even uit op de telpost in het Buytenpark.

Putter131005
Een groep van zo'n twintig putters (Carduelis carduelis - European Goldfinch) zwierf rond de telpost, hier eentje foeragerend op de zaden van grote kaardenbollen.